Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankfartyg gick på utanför Norrsundet

GÄVLEEtt tomt lastfartyg på väg från Norrsundet fick i lunchtid i går grundkänningar mellan Norrsundet och Iggön. Efter inspektion kunde man dock konstatera att fartyget inte fått någon allvarligare skada.

Annons
Strax före elva på söndagsförmiddagen meddelade torrlastfartyget M/F Dalarna till kustbevakningen att man fått grundkänningar. Fartyget är Cypernregistrerat och hade varit i Norrsundet och lossat virke, och skulle sedan vidare till Litauen.

Modernt fartyg
Det handlar om ett modernt fartyg som väger 3796 ton och är hundra meter långt.
I femtiden anlände fartygsinspektionens inspektörer och man kunde konstatera att fartyget klarat sig undan allvarliga skador.
- Man har noga undersökt alla tankarna, så att inget vatten läckt in, säger Kjell Malmberg på kustbevakningen i Fredriksskans. Troligtvis handlar det bara om en ytlig reva.
Fartyget ligger ankrat i närheten av Gråberget utanför Bönan, i väntan på beslut vart det ska flyttas.

Kan fortsätta
Fartygsinspektionen anser att fartyget kan köra vidare, men man väntar på att Klassen, den tyska motsvarigheten till engelska Lloyds, ska granska inspektionens rapport och därefter fatta ett beslut.
- Eventuellt kan det bli aktuellt med dykningar kring fartyget om försäkringsbolagen insisterar, säger André Bengtsson-Öhlund på ledningscentralen i Härnösand.
Besättningen på nio man är förhörd och stämningen på båten är lugn. Centertanken där dieselbränslet förvaras är oskadd och fartyget har ingen last.

Polisanmäls
Fartyget kommer att ligga kvar och flyttas tidigast måndag. Förmodligen till något varv för besiktning. Händelsen kommer också att anmälas till polisen, vilket är en rutinåtgärd vid den här typen av olyckor.
Att fartyg får grundkänningar är relativt ovanligt och vad som orsakat olyckan vet man ännu inte. Att solen bländade kan vara en bidragande orsak.

HENRIC LINDSTEN

Mer läsning

Annons