Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar strid för sin plats i fullmäktige

/
  • Foto: FRANK JULIN Stängs ute. Jakob Johansson, ny fullmäktigledamot för fp, bor och pluggar i Uppsala under veckorna. Myndigheterna kräver att han skriver sig där. Då blir han med automatik utestängd från fullmäktige.

GÄVLEJakob Johansson kandiderade för folkpartiet i valet till kommunalfullmäktige. 20-åringen fick många kryss och kom in.På fredag tillträder nya fullmäktige för fyra år. Nu tyder det mesta på att Jakob sparkas ut nästan omgående.

Annons
Orsaken är att han börjat plugga vid universitet i Uppsala och att han har studentlägenhet där.
Skattemyndigheten kräver att han mantalsskrivs där. Om det sker kan han inte sitta kvar i fullmäktige. Det förbjuder kommunallagen.
- Det här ger fel signaler. Det är stora problem att rekrytera unga till politiken. Tvärtom vad som påstås är många unga intresserade av politik men för få av dem känner politiker. Om det fanns fler Jakob skulle flera unga lockas.
Det säger folkpartiets nye riksdagsledamot Hans Backman från Hofors. En av hans första motioner till riksdagen handlar om att att ändra regeln som nu är på väg att slå ut Jakob Johansson ur fullmäktige.

Ofta hemma i Gävle
Jakob studerar första terminen på juristutbildningen i Uppsala. Sådan finns inte vid högskolan i Gävle.
- Jag är ofta hemma i Gävle men måste ha lägenhet i Uppsala. Jag kände till att man måste skriva sig i den kommun där man har bostadsbidrag. Därför valde jag bort detta. Jakob trodde att det skulle funka med fullmäktigeuppdraget eftersom han veckopendlar.
Nya kommunallagen ger fullmäktige rätt att lämna dispens till pendlande ledamöter i nämnder och styrelser. Dock inte i fullmäktige.
- Jakob skulle alltså kunna sitta i kommunstyrelsen men får inte vara kvar i fullmäktige, konstaterar folkpartiets oppositionsråd Kenth Löfgren.
- Gävle är min hemstad. Jag vill fortsätta verka här och jag tycker jag har ett ansvar mot dem som kryssade mig på valsedeln, säger Jakob Johansson.
Jakob satt tidigare i barn- och ungdomsnämnden. Han valde att hoppa av eftersom han inte alltid finns tillgänglig i Gävle och är ensam folkpartist i nämnden. I nya fullmäktige har partiet nio ledamöter.

Myndighetsmissbruk
Hans Backman ser skattemyndighetens krav att tvångsskriva Jakob i Uppsala som myndighetsmissbruk. Han har förhoppningar att hans motion kan få gehör i riksdagen.
- Detta har säkert drabbat andra också. Och det är en viktig sak för demokratin att få fler ungdomar att engagera sig i politiken.
Jakob Johansson tänker inte ge sig utan strid utan kommer att överklaga. Processen tar förmodligen någon månad.
Blir Jakob utkastad ur fullmäktige sätts en ny ledamot in i hans ställe. Han kan inte komma tillbaka under valperioden även om det skulle bli en lagändring.
- Jag sitter kvar tills de kastar ut mig, deklarerar han.
OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons