Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiförare lär sig Ecodriving

/
  • Foto: GUN WIGH Dubbel effekt. Helge Qvist lär ut Ecodriving, ett smartare körsätt. På världsmiljödagen gav han på Stortorget bland andra Carina Carlsson från Naturvårdsverket en genomgång av metoden.

GÄVLE
Smart och snålt körsätt märks direkt i plånboken och på miljön.
Nu ska Ecodriving spridas bland yrkesförarna i Gävle.

Annons
- Alla förare på Gävle Taxi ska delta i utbildningen. Även Stor och Liten är på gång, säger Helge Qvist, Brynäs trafikskola.
Världsmiljödagen uppmärksammades i förra veckan på Stortorget. De som tagit sig in till centrum på det mest miljövänlig sättet, att cykla eller gå, belönades med en chokladkaka. Det hade inte GD:s skrivare och fotograf så vi blev helt riktigt utan uppmuntran.

Dra sitt strå till stacken
Naturvårdsverket driver en klimatkampanj. Carina Carlsson hade rest upp från Stockholm för att delta i aktiviteterna på Stortorget.
Hon poängterar att alla, du och jag, bör och kan dra strån till stacken. Forskare världen över är ense om att vi människor håller på att ändra jordens klimat. Det blir allt varmare som en följd av växthuseffekten. Fossila bränslen som bensin, eldningsolja, diesel och gas frigör koldioxid vid förbränning. Koldioxiden lägger sig i atmosfären i ett allt tjockare skikt.
Allt större del av solens värme blir kvar istället för att återstråla ut i rymden.

Alternativa bränslen
Hushållen står för ungefär hälften av koldioxidtillskottet i atmosfären.
- Växthuseffekten känns nog väldigt abstrakt för många. Vi vill gärna ge uppmuntran för alla som gör en insats för att visa hur vi alla kan spara pengar genom att göra av med mindre bränsle. På köpet sparar vi också klimatet, säger Carlsson.
Studiefrämjandet fanns också på plats med rykande färskt studiematerial i ämnet sparsam körning. Till hösten startar studiecirklar i ämnet. Deltagarna ska bli mer kunniga och medvetna om hur man kan spara pengar och miljö genom ändrat körsätt.
Kursen behandlar också ekonomi och bilval, alternativa bränslen, trafiksäkerhet och en hel del annat.
Helge Qvist på Brynäs trafikskola fanns också på plats. Han utbildar inte bara för körkort, han lär även rutinerade bilister att bli snålare bilförare. Metoden kommer från Finland och kallas Eco driving. Den har ett par år på nacken i Sverige.
De flesta kan efter utbildningen dra ner på bränsleförbrukningen uppåt tio procent, i många fall ännu mer.
Helge Qvist konstaterar att intresset ökar rejält, inte minst på yrkessidan.

Spara stora pengar
Allt fler företag har insett att de kan spara stora pengar och framsynta transportörer ger sina förare bonus när de bidrar till att minska bränsleräkningarna.
- Då börjar ecodriving bli riktigt intressant för många, säger Helge Qvist.
Gävle kommuns Agenda 21-diplom delades ut i stadshuset på världsmiljödagen till tre mottagare.
Lantmäteriverket är den första statliga myndighet som miljöcertifierat sig och fick diplom av den orsaken. Jordnära produkter odlar ekologiskt och bidrar därmed till att minska användningen av bekämpningsmedel.
Tredje diplomet gick till Ludvigsbergsskolan i Valbo där man har en "skolskog" och där en enhet certifierat sig för Grön flagg.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons