Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiförare skadad vid rånförsök

GÄVLEDen 55-årige taxiförare som utsattes för rånförsök i Sätra natten mot lördagen räddade sin plånbok till priset av ett kraftigt blödande sår i huvudet. Antingen träffades han av en läskflaska eller en knytnäve, han är inte säker. Rånaren, en man i 20-årsåldern, flydde utan byte när föraren lyckades trycka in sändningsknappen på taxiradion och larma kollegor på Gävle taxi.

Annons
Strax före klockan fyra fick Gävle taxis växel en en körning från Bomhus.
En man i 20-årsåldern satte sig i framsätet och beställde körningen till Sick Sackvägen i Sätra. Framme på adressen räckte han fram en 500-kronorssedel till föraren. Denne tog fram plånboken för att lämna tillbaka växel.

Chauffören blev arg
Då tog passageraren tag i plånboken samtidigt som han höjde en läskflaska i den andra handen.
- Ska vi göra det den enkla vägen eller den svåra, sa passageraren.
Taxiföraren blev mer arg än rädd. Han slet åt sig plånboken och fick ögonblicket därefter ett kraftigt slag mot huvudet.
Föraren lyckades därefter trycka in sändningsknappen på radion och ropade på hjälp. I det läget gav 20-åringen upp rånförsöket och hoppade ur bilen och försvann springande in bland husen.
Kolleger till 55-åringen var snabbt framme vid platsen men ingen av dem hann se något av rånaren. Polisen satte in alla resurser man hade att tillgå utan resultat. Försök att spåra rånaren med hund misslyckades eftersom alltför många personer varit på platsen efteråt. Kolleger körde 55-åringen till sjukhuset. Det tio centimeter långa såret syddes och efter undersökning fick mannen lämna sjukhuset.

Polisen har säkrat spår
På vilket sätt föraren fick det tio centimeter långa såret i huvudet är osäkert. Den flaska han såg i passagerarens hand blev kvar vid bilen och är inte krossad.
- Körningen beställdes i ett ovanligt namn. Vi har inte lyckats finna någon med det namnet. Tyvärr bandas inte inkommande samtal till taxiväxeln. Därför kan vi heller inte få fram varifrån beställningen kom. Det säger Rolf Gustafsson, polisens förundersökningsledare.
Värdefulla spår är säkrade och det gör att Gustafsson har goda förhoppningar att kunna spåra gärningsmannen.
- Vi lägger ner alla resurser vi kan på utredningen, säger han.
Peter Hallner är VD på Gävle taxi och den som körde föraren från sjukhuset. Han är förstås glad över att dramat slutade så pass bra som det ändå gjorde.
- Föraren som drabbades är nog den lugnaste vi har. Felet han gjorde var att han inte släppte pengarna från sig. Då hade han nog klarat sig oskadd, säger Hallner.
55-åringen sa till polisen att han blev fruktansvärt arg och att han därför inte släppte plånboken när passageraren försökte rycka den åt sig.


Olle
Hildingson
026-15 96 38 olle.hildingson_gd.se

Mer läsning

Annons