Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxikameror stoppar rån

/
  • Visst är det här jag. Bilden från taxikameran på datorskärmen gör mig inte vacker precis men är klart avslöjande. Foto: LASSE HALVARSSON

GÄVLE Övervakningskamerorna i taxi Stor och Litens 65 bilar är en framgång. Sedan kamerorna började installerades i våras har rån och hot lyst med sin frånvaro. Kamerorna har förstås fått ökad aktualitet efter dödsskjutningen av en taxiförare i Stockholm.

Annons
- Först suckar man bara. Nästa reaktion var att det är skönt att vi tog beslut om kameror. Det som hänt ser vi som ett bevis på att vi gjorde rätt.
Det säger Magnus Carlsson, vd för Taxi Stor och Liten. Sedan ett par månader är samtliga bilar som kör åt företaget i Gävle, Sandviken och Hofors utrustade med automatiska kameror. Alla passagerare fotograferas 20 gånger.
I går gjorde Stor och Liten undantag från sin absoluta regel att inga bilder tas fram med mindre än att det finns en polisanmälan om brott.

Företagets tekniker Anders Wahlgren tankade över bilder på mig från en taxibil till en bärbar dator.
Det var mörkt ute när vi gjorde testet. Den lilla kameran invid backspegeln tog helt identifierbara bilder på mig även när bilens innerbelysning var släckt.
Visserligen ser jag ut som en buse men jag måste erkänna att det skulle vara lönlöst att neka till att personen på bilderna är jag och ingen annan.
- Vi har gjort det här en gång tidigare för att visa länsstyrelsen hur bilderna blir. Det blir inte fler gånger, säger Carlsson.

I varje fall inte i visningssyfte. Nästa gång det sker krävs att en förare polisanmält brott, till exempel rånförsök eller någon form av hot. Detta krav är ställt av Stor och Liten och alltså ingen begränsning från länsstyrelsen.
Stor och Liten äger alla kameror och kringutrustning, vilket medfört en investering på minst en halv miljon kronor.
Tillståndet från länsstyrelsen är väldigt stramt. Stor och Liten fick nej till att kameran startas när föraren trycker på larmknappen. Därför aktiveras kameran enbart när passagerare öppnar och stänger någon av dörrarna.

Varje gång en dörrkontakt aktiveras tar kameran fem bilder med en sekunds mellanrum. Den lilla manicken har så kraftig vindvinkel att samtliga platser i bilen täcks. Kameran arbetar med infraröd teknik oavsett belysning.
- Taxi Göteborg har nu fått tillstånd att kamerorna aktiveras även av larmknappen. Kameran arbetar då tills minnet är fullt. Det tar flera minuter. Jag är övertygande om att även vi kommer att få detta tillstånd, säger Carlsson.
Kamerorna har minne för tusen bilder. För en bil som körs normalt innebär det att minnet är fullt efter ungefär tre dagar. Du som åker taxi en onsdag är därför raderad ur kameran fram mot helgen.

Taxi i Göteborg har haft kameror i bilarna längst. Det första året mer än halverades brottsligheten i taxibilarna där.
Så här säger trafikchefen Paul Urvall:
- Jag ser två förklaringar till den drastiska förändringen. Den första är att det värsta buset vet att vi har kameror. Det andra är att förarna känner sig tryggare och beter sig på ett annat vis än tidigare.
Kameraövervakning finns nu utöver Göteborg och Gästrikland även i Uppsala och Västerås. Fler och fler taxiföretag landet runt har sökt tillstånd. Vissa är på gång med installationer. Till de företag som är i startgroparna hör Gävle taxi.

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons