Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teamet som ger lindring och lite glädje

GÄVLE
Intensiv livshjälp.
Så beskriver sjukhusprästen Mats Johansson palliativ vård.

Annons
Vård hemma för patienter med en obotlig cancersjukdom är ett annat sätt att förklara palliativa teamets uppgift. Ordet palliativ betyder lindrande och innebär allt från smärtlindrande mediciner till samtal eller hjälp med en efterlängtad utflykt.
- Vi ska hjälpa till att göra livet så bra som möjligt innan det tar slut, säger Lars Gustafsson, narkos- och smärtläkare som har arbetat med palliativ vård i sju år.
Verksamheten växer. Allt fler läkare, patienter och anhöriga har hört talas om teamet, som i dag har mellan 75 och 90 patienter. Utgångspunkten är att patienten själv väljer att vara hemma eller på sjukhuset. I dag kan de allra flesta som vill få den vård de behöver hemma. Två förutsättningar måste vara uppfyllda för att det ska fungera säger Lars Gustafsson.
- Det måste finnas en snabb läkarkontakt och en trygghetsplats på sjukhus måste finnas när jag vill ha det.
Någon av läkarna är alltid nåbar, även om teamet jobbar kontorstid.
Teamet är en vidareutveckling av SAH, specialistanknuten hospicevård som funnits i flera år. Gruppen har breddats genom att sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och sjukhuspräst numera ingår. De tycker att de har funnit en fungerande arbetsform under de ett och ett halvt år de har arbetat tillsammans.

Tillgänglighet viktigt
Den dagliga vården svarar primärvården, hemtjänst och anhöriga för. En läkare och sköterska från teamet gör hembesök hos alla nya patienter och bestämmer hur den fortsatta kontakten ska se ut.
- En viktig bit är att vi lovar tillgänglighet, säger Annelise Ohlsson, sjuksköterska.

Ge råd
De finns också till hands för att ge råd och stöd till distriktssköterskorna. Sjukgymnasten och arbetsterapeuten går också hem till patienterna och när någon vill även sjukhusprästen och kuratorn. Teamet kontaktar även anhöriga när någon avlidit och Mats Johansson ordnar träffar där de får prata om sjukdomstiden.
Förutom den rent medicinska hjälpen är en viktig uppgift att lyssna, både på patienter och anhöriga. Beskedet att cancern inte går att bota är inte lätt att hantera och väcker frågor om liv och död.
- Livet ställs på sin spets, säger Mats Johansson.
Hela livet ryms i den sista tiden, hela personens historia, förklarar han. Även om de ställs inför sorg och ångest är de också med och delar glädje. Sjukgymnasten Helena Kempe och de andra tycker att det är en förmån att få arbeta som teamet gör.
- Det är väldigt sorgligt ibland och väldigt roligt ibland, säger hon.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons