Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniker trivs i tuffare klimat

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERGAnnan utsikt. Från taket på polishuset i Västberga ser Hans Dahllöf ut över knappt 300000 invånare i Söderort. Hille, Andersberg och Öster har ersatts av Högdalen, Rågsved och Hagsätra. En kylig vind från skärgården bär med sig ljudet av polissirener. - Jag stortrivs, är omdömet om jobbet i södra Stockholm.

GÄVLE
Efter 39 år bytte han polishuset i Gävle mot den tio våningar höga polisstationen i Västberga söder om Stockholm.

Annons
- Jag stortrivs, säger Hans Dahllöf, teknikern som bröt upp och drog till storstan.
Brynäs-tröjan hänger på väggen i tjänsterummet (Dahllöf var burväktare i Gävles stolthet under 60-talet, gjorde 245 matcher och bjöd på många rubriker av slaget "POLISMAN I BUREN").
På skrivbordet är det allvarligare. Bilderna på en sommarstuga i ett förundersökningsprotokoll visar var miljonärssonen Erik Westerberg hölls fången av kidnappare som krävde lösensumma.
Andra bilder visar omfattande vapenbeslag som ger en otäck kunskap om hur välbeväpnade de kriminella är.

Började i augusti
Den 1 augusti i fjol började Dahllöf sin nya tjänst på brottsplatsundersökarnas fältgrupp i Söderort, ett polisdistrikt med "drygt 278 000 innevånare som sträcker sig från Årstaviken i norr till gränsen mot Huddinge kommun i söder och från Nacka kommun till Mälaren i väster". Hemsidans lakoniska beskrivning säger inget om den grova ofta organiserade brottslighet som är vardag i ett av Sveriges största polisdistrikt.
Gefle Dagblad rapporterade om schismen på tekniska roteln vid Gävlepolisen i april 2001. Tre tekniker slutade, Dahllöf och en kollega gick till Stockholmspolisen, en tredje flyttade till Göteborg.
Skilsmässan från kollegerna i Gävle under fyra decennier efterlämnade ingen bitterhet. "Det är en fin kår", säger Dahllöf eftertryckligt - men det var lika självklart att packa och gå när han inte trivdes.

Pendlar till jobbet
För Dahllöf blev det ett löneklipp med 5500 kronor. Ibland sover han kvar i någon av de gamla arrestcellerna som gjorts om till övernattningsrum. Det blir många timmar i bil på E4:a mellan Stockholm och hemmet i Gävle.
- Men jag älskar att köra bil, säger han, och har inte åkt fast för fortkörning (inte överraskande med tanke på att bilen är dieseldriven och av spanskt fabrikat).
Hur stor skillnad är det på jobbet i lilla Gävle och stora Stockholm?
- Vi hade många mord och sånt i Gävle också så jag känner mig inte främmande för jobbet här. Men det är bättre ordning på grejerna. Vi hinner åka på fler undersökningar, som inbrott. De äldre är tacksamma bara för att det kommer en polis som de kan prata med, säger Dahllöf om organisationen och kollegerna i korridoren.
Det är skillnad på resurserna. Dels för teknikerna som arbetar i par, till skillnad mot i Gävle där man ofta är ensam och dels för den medborgare som behöver hjälp av lagens långa arm.
- I glesbygden är det svårare att få tag i en polis. Långa avstånd. Här finns det alltid en patrull som kan komma om det verkligen behövs.

Försöker förstå ondskan
Teknikerna konfronteras med de mörkaste sidorna av den mänskliga naturen. I efterhand ska de granska och dokumentera brottsplatsen. Försöka förstå den ibland obegripliga ondskan.
- Man måste ha litet fantasi. Kunna leva sig in i hur gärningsmannen har tänkt. Det sätter sina spår. Så efter varje beredskap är vi kommenderade till en kille som är utbildad på debriefing, säger Hans Dahllöf.
Krav på att prata igenom det som hänt - krav att hantera händelser som den när en bergsprängare begick självmord i Västerort. Fingrar satt i taket efter den våldsamma explosionen. När det finns misstanke om brott är Dahllöf med vid den rättsmedicinska undersökningen, då kroppen obduceras.
En rundtur förklarar arbetsuppgifterna. I en hall granskas bilar och andra fordon (två parkerade, japanska motorcyklar misstänks vara stöldgods). Här finns också en tvättmaskin - när teknikerna blodat eller skitat ned sig på en brottsplats kan de slänga kläderna i tvätten så fort de kommit tillbaka till polishuset, "så är det torrt och klart dagen efter". Skyddskläder ska minimera smittrisken, framförallt för hepatit-C tycker Dahllöf, men naturligtvis även för HIV.
När en heroinist dog av en överdos på Hotell Anglais var en kamrat inledningsvis misstänkt.
- Efter undersökningen fanns inga misstankar mot honom. Vi ska inte bara ta fram bevisen som ger fällande dom. Att sitta i fängelse och vara oskyldig är fruktansvärt, säger Dahllöf som på nära håll kunnat följa turerna i fallet Joy Rahman som efter nästan tio år i fängelse för mord friades av Högsta domstolen. Mycket av bevisningen kretsade kring just den tekniska undersökningen av en väggbonad som mordvapen.

Undersökte stuga
Hasse Dahllöf var direkt inblandad vid den tekniska undersökningen av sommarstugan där kidnappade miljonärssonen Erik Westerberg hölls fången i augusti förra året, tills man hittade honom fastkedjad vid ett träd.
- Vi säkrade DNA-spår på en toapappersrulle, säger han och håller delar av den fortfarande sekretessbelagda förundersökningen i handen.
Småprat kring andra aktuella ärenden kommer in på pepparsprej som användes vid ett rån på Telefonplan, mordet på en 28-årig sovande man i hans lägenhet i Bredäng ("vi var på fel spår först") skottlossning mot en polispatrull i samband med värdetransportrån i Högdalen.
En blomsterbukett på en bänk togs i beslag när man gjorde teknisk undersökning av Forex växlingskontor på Stockholms central, just den bukett en ukrainsk man använde att bluffa den kvinnliga personalen.

Fredagslugn
Kollegerna fikar (ingen säger sig hålla på Brynäs) och fredagslugnet inträder på polishuset i Västberga, en funktionalistisk koloss nära Älvsjömässan med pub i takplanet.
Den grabbiga stilen gäller. Det gäller att dela ut lika mycket som man får, berättar Dahllöf och erinrar sig en incident när man klippt sönder hans strumpor.
Från taket har man utsikt över de glittrande ljusen från de flesta av de välkända förorterna: Rågsved, Hagsätra, Högdalen.
- Det är tuffare här. Men det finns många ljusglimtar. Och visst är det litet skillnad på polishus, säger Hans Dahllöf.


Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons