Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikerna söker svar i brandrester

/
  • Kriminalteknikern Sven-Olof Sandqvist gick igenom brandresterna från den lägenhet där radhusbranden tros ha startat.

Polisens tekniker undersökte igår den brandhärjade radhuslängan i Sätra. De arbetar efter tesen att branden startade på en balkong där det fanns en ljusslinga. Igår morse fick räddningstjänsten rycka ut igen för att släcka en glödbrand som blossade upp.

Annons

Strax efter klockan sex i går morse fick räddningstjänsten rycka ut till Blåbärsvägen för att släcka en glödbrand som blossat upp. Det var väktarna som bevakar radhuslängan som larmade räddningstjänsten om rökutveckling från huset.

– Det var en glödbrand som blossade upp. Vår tankbil åkte dit och släckte. Det är vanligt med den här typen av mindre bränder som tar fart när det har varit en sådan här stor brand, säger räddningstjänstens inre befäl.

Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden och överlåta bevakningen till vaktbolaget. Polisen fortsatte senare under dagen sin tekniska undersökning av den brandhärjade radhuslängan.

– Utgångspunkten är det vittnena sagt om att det brann på balkongen. Men vi vill höra vad rökdykarna som gick in först har att säga innan vi kan slå fast något, säger Sven-Olof Sandqvist, kriminaltekniker på Gävlepolisen.

Det har varit en svår undersökning att genomföra för polisens tekniker.

– Vi har gått igenom alla brandrester i den lägenhet där branden startade. Det blir väldigt mycket att gå igenom när det är så mycket som är bränt som det är här, säger Sven-Olof Sandqvist.

På balkongen till den lägenhet där branden tros ha startat fanns en ljusslinga. Polisens tekniker har hittat ljusslingan och den ska eventuellt undersökas för att ta reda på om det uppstått något elfel. I morgon fortsätter den tekniska undersökningen på brandplatsen.

De boende som evakuerades efter branden får bo kvar i sina evakueringslägenheter och hotellrum till måndag morgon. Då ska Gavlegårdarna och de inblandade försäkringsbolagen hålla ett möte med de boende.

– Det kommer att bli upp till deras försäkringsbolag att bedöma vilken typ av boende de behöver framöver, säger Anders Söderblom, förvaltare på Gavlegårdarna.

Flera av de boende i radhuslängan var inne i sina hus och hämtade saker under lördagen. När GD åker förbi kommer Håkan Söderkvist just ut från familjens hus. De tillhör dem som haft tur, huset är rökskadat men i övrigt är allt intakt.

– Jag har varit inne och hämtat lite kläder. Vi har bott hos min mamma nu, men vi vet inte vart vi ska ta vägen sedan, säger Håkan Söderkvist.

Mer läsning

Annons