Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniska nämnden sa ja till bilar

GÄVLETekniska nämnden gillade tanken på att ha kvar biltrafik vid Rådhusesplanaden och röstade i går igenom tjänstemännens rekommenderade förslag. Bara miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Annons
Går även detaljplanen igenom i kommunfullmäktige i slutet av året så hoppas man kunna sätta spaden i backen den 1 april nästa år.

Bilar och bussar
Som Gefle Dagblad kunde berätta i tisdags så innebär förslaget att busstrafiken får fortsätta att samsas med biltrafiken när man bygger centrumhållplatser vid Rådhustorget. Bussarna ska gå i en särskild bussfil närmast torget och bilarna gå i motsatt riktning. Därmed försvinner den enkelriktning som råder i dag på de olika sidorna.

Trots att det finns skäl för att ha helt bilfritt så bedömer man att det är viktigare att satsningen på en centrumhållplats blir av. Risken att det skulle dra ut ytterligare på tiden skulle vara större om man skulle försöka få bort bilåkandet längs esplanaden, tror Malte Burwick, trafik- och parkchef.

Men han hävdar att det inte direkt blir lättare att åka bil i centrum med det nya förslaget.
- Bussarnas framkomlighet har högsta prioritet och för att de ska kunna hålla sina tider krävs det att vi inför signalregleringar. Det kommer att bli försvårat för bilarna att ta sig fram, samtidigt som det fortfarande är möjligt. Jag tror att det är den bästa kompromissen att få igenom politiskt, säger Malte Burwick.

Även Nygatan behöver förändras, men där har man inte hunnit göra färdigt remissförfarandet ännu. Det hoppas han ska vara klart om ett par månader.

Slutfört hösten 2004
När ombyggnationerna vid Rådhusesplanaden börjar bli klara till hösten 2003 kan det vara dags att sätta igång den etappen. Båda projekten ska vara slutförda hösten 2004 om allt går som man hoppas vid tekniska kontoret.

Totalt går notan på 15 miljoner kronor, varav kommunen ska stå för hälften. Resten tror Malte Burwick att staten ska bjuda på. Ansökningar har redan skickats i väg och man väntar sig ett svar om någon vecka.

Nu närmast går uppdraget till bygg och miljö att ta fram en detaljplan. Den ska granskas av mark-, miljö- och plandelegationen och därefter godkännas eller förkastas av kommunfullmäktige.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons