Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telekris gör att Gävle krymper

GÄVLEAllt fler flyttar från Gävle på grund av den försämrade arbetsmarknaden inom telekomindustrin.

Annons
Det är den slutsats som kommunalrådet Mats Ågren, s, drar när han tar del av befolkningsutvecklingen från SCB för det första halvåret. En statistik som visar att gävleborna bara blir färre och har minskat i antal med 95 personer sedan årsskiftet.

Trend bruten
Därmed har den positiva trenden från i fjol brutits. Då ökade befolkningen med 457 personer. Som tidigare föds det färre än det dör och man får ett födelseunderskott. Men den största boven i dramat är att man nu även har ett flyttunderskott. Där redovisas ett minus på 70 personer. Det är det största utflyttningsnettot i hela länet.

- Vi har sett siffror tidigare till och med maj att det pendlar upp och ner. Jag har haft på känn att folk flyttar till nya arbetstillfällen.

- Förhoppningsvis tar vi igen minskningen vid antagningen till högskolan i höst. Men det får nog bli en nedskrivning av den beräknade ökningen på 300 personer i år, säger han. Något som kan försämra möjligheterna att nå visionen om att kommunen 2010 ska ha 100 000 invånare.

En sådan nedskrivning kan också leda till att man håller igen på planerade satsningar i kommunen. Men Mats Ågren har fortfarande förhoppningar om att arbetsmarknaden ska stabiliseras och konjunkturen för telekomindustrin vända uppåt.

- Vi har haft mycket inflyttning tidigare för att det funnits jobb här. Vi får försöka stödja näringslivet, säger han.

Älvkarleby på plus
Befolkningsminskningen i Gävle har paralleller även i de övriga kommunerna i Gävleborgs län och i Älvkarleby.
Överallt har man födelseunderskott.
Men i Sandviken och Älvkarleby flyttar det in fler än som flyttar ut från kommunerna.

- Det är ju positivt att vi har fyra personer plus där. Vi har märkt att det varit mycket husförsäljningar här. Men det är inte kul med en befolkningsminskning på 14 personer. Varje person är värd mycket pengar och vi hade hoppats att förra årets ökning skulle hålla i sig, säger Sten Hjalmarsson, ekonomi- och kommunchef i Älvkarleby.

- Det är betydelsefullt att vi ligger kring 9 000 personer, både ekonomiskt och psykologiskt.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons