Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroristjakt mitt i Gävle

/

GÄVLE Tre misstänkta terrorister flyr springande in i en byggnad vid Vallbacksskolan.
Hemvärnsmännen som följer efter dem möts av en skottskadad gisslan direkt innanför dörren.
Snart är skottväxlingen i full gång.

Annons

I helgen övar omkring 200 hemvärnsmän ur Gävleborgsgruppen i stadsmiljö, mitt i Gävle.
Övningen går ut på att ett okänt antal "banditer" har förskansat sig i de två övergivna byggnaderna vid Vallbacksskolan i centrala Gävle, och det är hemvärnets uppgift att säkra området, ge svarseld och ta hand om skadade.

- Det bör sägas att den här uppgiften är för svår. Det är inte meningen att de ska klara av den. De är inte tränade för den här typen av händelser, säger löjtnant Lars Jansson, som är "blågul" under övningen. Alltså instruktör/inspektör.
Hemvärnsmännen, varav ett tjugotal kvinnor, kommer från Hille, Gävle och Sandvikens hemvärnskompanier. Tillsammans utgör de Gästrike Hemvärnsbataljon.
Deras uppgift i krissituationer är att bevaka och skydda viktiga samhällsfunktioner i tätort, som telestationer, vattenverk och elverk.
- Det är mycket svårare än att vara i skogen och skydda ammunitionsförråd och sånt vi gjorde förr. Därför måste vi öva på det här, säger stf bataljonschef Rune Westergren.

Samtidigt springer en grupp sjukvårdare förbi med en bår. Gruppen som gått in i huset och blivit beskjutna av banditerna har lyckats frita en skadad gisslan som behöver vård.
Några meter bort sitter hundföraren Böret Lindblom med sin riesenschnauser Yngel, säkrad av två soldater med AK-4:or.
Yngel ska lära sig att inte störas av skottlossningen, förklarar hon.

Hunden gillar verkligen att vara med på hemvärnsövningarna.
- Han vet precis vad som kommer att hända när vi börjar plocka fram de gröna kläderna hemma. Han blir ivrig och vill iväg, säger matte.
Ett gruppbefäl gör bedömningen att Yngel inte behövs inne i byggnaden, så han lägger sig bekvämt till rätta vid mattes fötter.
Ett par minuter senare avbryts övningen och soldater, skadad gisslan och banditer samlas för genomgång på skolgården.
Per-Erik Krause, bataljonsinstruktör och ansvarig för övningen, konstaterar att det gått riktigt bra. Trots vissa kommunikationsmissar.
I dag fortsätter övningarna vid Vallbacksskolan, och vid gamla regementsområdet i Kungsbäck.

Magnus Lundquist
026-159624
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons