Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testamentet uppfylls

GÄVLE
I fem år har pengarna legat orörda. Men nu ska den före detta Gävlerektorn Anna Lisa Detlow-Bergs testamente till slut uppfyllas.

Annons
En stipendiefond för vidareutbildning av sjuksköterskor har bildats vid högskolan i Gävle.
- Det känns väldigt roligt eftersom det finns så få stipendier inom vårdutbildningen, säger Fredrika Nordahl Westin, sekreterare i stipendiekommittén.
Anna Lisa Detlow-Berg var rektor vid sjuksköterskeskolan i Gävle åren 1952-66. Hon avled i mars 1998, 94 år gammal.
I sitt testamente avsatte hon medel för ett bildande av en stipendiefond för sjuksköterskor som ville vidareutbilda sig. Det handlade om en summa på cirka en miljon kronor.

Ny huvudman
Att få denna fond till stånd har dock blivit en omständlig process för berörda myndigheter. Länge rådde oklarhet kring vem som skulle administrera fonden. Ärendet bollades fram och tillbaka mellan landstinget i Gävleborg och högskolan i Gävle.
En komplikation i sammanhanget har varit att sjuksköterskeutbildningen bytt huvudman från landstinget till högskolan. En annan är de regler som donatorn ställt upp kring hur pengarna ska användas. Att få reglerna att passa ihop med dagens utbildningssystem har inte varit alldeles enkelt.
Men nu är alla administrativa frågetecken uträtade och en stipendiefond har bildats. Fonden - som består av aktier och obligationer - förvaltas av Kommerskollegium.

Stor summa
Tanken är att ett eller flera stipendier ur fonden ska delas ut varje år. Stipendiebeloppet kommer att variera beroende på avkastningen men det kan komma att handla om 15 000-20 000 kronor.
Stipendiets syfte är att främja vidareutbildning inom vårdyrket för personer med sjuksköterskeexamen från högskolan i Gävle eller från det som hette Vårdhögskolan i Gävle eller Sjuksköterskeskolan i Gävle.
Eftersom stipendiet alltså kan sökas även av personer som har sin examen långt tillbaka i tiden bör det finnas ett ganska stort intresse, tror Fredrika Nordahl Westin.
Samtidigt kan man inte räkna med att det redan i år ska komma in massor av ansökningar.
- Det tar några år innan nyinrättade stipendier blir etablerade och kända, säger hon.
Den som vill ansöka i år har tid på sig fram till den 1 oktober.


BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons