Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailändskor bjöd in till fest

/
  • Watcharaporn Luepunya, Britt Larsson och barnbarnet Martin Susa Larsson tog för sig av buffén.Jada Tipalért, Sasiwan Vähämäki och Mon Andersson såg till att det hela tiden fanns mat på buffén.
  • My Meewasewsaeng var kvällens värd och höll i krathong-tävlingen. En krathong är ett smycke som thailändare skickar ut i vattnet för att tacka moderfloden. Det görs av bananblad och andra färgglada tillbehör.

Rosa, orange och guldiga. De glittrande klänningarna lyste upp i vintermörkret när Gävles thailändare firade loi krathong.
– Vi vill presentera oss och gör det med en fest, säger Mon Andersson.

Annons

Det var fullt vid ingången till Folkets hus när kvinnorna som håller på att bilda Thailändska föreningen i Gävle ställde till med fest. Doften från det asiatiska köket spred sig i lokalen och både små och stora prinsessor sprang glatt omkring.

– Både barn och vuxna ska uppträda här i kväll, det är därför vi har klätt upp oss, säger Mon Andersson.

Hon är en av de många kvinnorna som har arrangerat loi krathong-festen som ett startskott för en ny thailändsk förening. På schemat stod musik- och dansuppvisning av ungdomar, skönhetstävlingar för både vuxna och barn, karaoketävling och disko till remixade thailåtar.

– Vi är ett gäng kvinnor som har arrangerat festen. En av anledningarna är föreningen men vi gör även det här för våra barn och ungdomar, säger Mon Andersson.

Ett av barnen som ska delta i skönhetstävlingen i kväll är Mon Anderssons sexåriga dotter Minna.

Är du nervös?

– Lite, men jag tror att det kommer gå bra, säger hon.

De 300 personer som man hade räknat med skulle dyka upp börjar fylla lokalen. Vid en av kortsidorna i lokalen serverades det thailändsk mat. Grön curry, vårrullar, friterad fisk och kyckling var några av delikatesserna. Det fanns även en fisksoppa med röd curry, den ena aningen ljusare än den andra.

Marie, Milla och Jörgen Hurtig sitter vid ett av borden tillsammans med Jill Berglund. De har precis ätit klart och har konstaterat att det var gott men starkt.

– En av sopporna var riktigt het, säger Jill Berglund.

Och det blir självklart vad som var skillnad på sopporna, den ena var utspädd med kokosmjölk. Kanske en västerländsk variant för att bespara oprövade smaklökar på en chock.

Hela dagen har Jada Tipalért kämpat i köket. Hon har kokat och friterat mat till samtliga deltagare. Men hon har en starkare anknytning till thaifesten än stå för maten. Hon var den som först startade en thailändsk förening i Gävle, men för två år sedan lades den ner.

– Nu ska vi dra igång den igen och Jada är här för att alla thailändska tjejer ska vara här, varför ska vi annars göra det här och varför ska vi annars ha en förening? säger Mon Andersson och kramar om Jada Tipalért.

Mer läsning

Annons