Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therese ska avsluta karriären i Chicago

Annons

Fyllde: 30 år den 3 mars

Bor: I lägenhet i Malmö.

Familj: Mamma, pappa, bror, syster och hennes barn.

Aktuell: Planerar att åka till USA och spela för Chicago Red Eleven i sommar. ”Det är inte proffsligan utan bara för att det skulle vara kul.”

Karriär i korthet: Moderklubben är Rödeby AIF. Bytte till Östers IF och kom 1998 till Malmö FF som sedan blev LdB Football Club. Kom till semifinal i UEFA Womens Cup 2004. Har tagit sex SM-silver och ett brons. Utnämndes till skyttedrottning i allsvenskan tillsammans med Marta 2005. Togs ut till VM i USA 1999 och 2007 då mästerskapen spelades i Kina.

Om att fylla 30: ”Det känns lite overkligt. Jag hade gärna kunnat vara 25 ett tag till, men det funkar säkert det här också.”

Så firar hon födelsedagen: ”Jag åker hem till familjen i Karlskrona. Min syster fyller några dagar senare så vi brukar fira gemensamt. Sedan ska jag väl ha något litet här hemma.”

Konstigaste jobbet: ”Jag var husvärd, en typ av vaktmästare, när jag var runt 20. Jag kom ihåg att jag var tvungen att ringa till pappa för att fråga vilket verktyg som var vilket.”

Höjdpunkter: ”VM 1999 i USA. Det var gigantiskt. Jag hade spelat en landskamp innan och var helt ny. En annan var ett träningsläger i Barcelona som var fantastiskt bra. Förra året var vi i Sydafrika i ett projekt med skolorna där. Det var en upplevelse som jag kommer att ha med mig hela livet.”

Framtiden: ”Jag har fått frågan om jag vill bli tränare, men jag vet inte än. Jag har gått en sådan utbildning så kanske längre fram.”

Fotboll har varit en stor del av Therese Lundins liv. Ända fram till förra säsongen då hon slutade spela på grund av krånglande knän. Sedan dess har hon medvetet hållit sig borta från sporten. Men i sommar åker hon till Chicago för att spela.

Therese är noga med att påpeka att det inte handlar om proffsligan, som lagkompisen och målvakten Caroline Jönsson som skrivit kontrakt med Chicago Red Stars, och att hon gör det för att hon fick chansen.

I USA är fotbollen lite annorlunda jämfört med den svenska. Enligt Therese är den amerikanska fotbollen generellt sett fysiskt snabbare och, framför allt, mer individuell. Man kan tro att en av Sveriges bästa anfallare och målspottare redan har en viss vana av att agera på egen hand, men Therese håller inte med.

– I Sverige är man mer duktig på lag och jag gillar det. Det är roligare att slå fram en riktigt bra passning än att själv peta in en boll på mållinjen.

Sedan Therese var sex år har hon spelat fotboll. Tidigt visade hon fallenhet för att jobba framåt och mittfältet blev hennes plats. Så småningom hamnade den blekingska talangen på skånsk mark och i blåvita Malmö FF, eller LdB FC som laget heter efter att hudkrämsmärket gått in med åtskilliga, och mycket nödvändiga, miljoner i sponsorpengar.

Skillnaden mellan dam- och herrfotboll är just pengar och inkomster. Medan killarna i många fall kan leva på sin sport tvingas de flesta tjejer ha ett annat jobb vid sidan om. Det är också en av orsakerna till att många tjejer slutar när de kommit upp i 30-årsåldern.

I Thereses fall handlade det även om skadade knän. Vid flera tillfällen har hennes knän opererats, men till slut kände hon att det inte gick att träna lika hårt längre.

– Jag kan inte sitta på huk ordentligt och inte springa när det är kallt och hårt ute. Det är sådant man får lära sig att leva med. Men jag har fått ut så mycket av fotbollen så jag skulle ändå inte vilja byta bort det.

När Therese tog beslutet att sluta valde hon samtidigt att stänga ute allt som har med fotboll att göra.

– Alla är olika men för mig funkar det. Det har varit rätt skönt att inte behöva ha så mycket planerat. Jag är ledig på helgerna och kan gå ut och ta ett glas vin om jag vill.

Det tråkigaste är saknaden efter laget och gemenskapen, att sitta och tjata i omklädningsrummet. Men även saknaden efter tävlingsmomentet.

Nu jobbar hon på Nordeas kundtjänst och trivs bra, trots att hon är ovan vid att arbeta heltid.

– När jag skulle lägga mitt schema kallade jag på min chef och sade att ”det här kan inte stämma” för hela tiden lyste en röd lampa som visade att jag hade för få timmar.

Mer läsning

Annons