Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thiers kompanjon tar över

Gävle- Han är den värsta lögnare jag har träffat, och han ska ut ur projektet.

Annons
Paul Björndal, kompanjon till Kenneth Thier, eller Kenneth Johansson, i projektet med Gävle hamn, fick dagarna före jul klart för sig att hans affärskollega inte var den han utgav sig för att vara.
Paul Björndal bekräftar den bild av Kenneth Thier som GD berättat om de senaste dagarna. När Björndals advokat strax före jul kollade upp hans bakgrund visade det sig att han uppträtt under falskt namn ända sedan deras första kontakt i juni i år. Då ringde Kenneth Thier upp Paul Björndal under dennes semesterresa i Ryssland och berättade att han köpt Hargs hamn för 150 miljoner och ville ha hjälp med oljekontakter.

Utvecklades under hösten
Kontakterna utvecklades under hösten och Kenneth Thier drogs också in i projektet med Gävle hamn.
- Han hade goda kunskaper om oljebranschen. Jag vet inte om han har läst sig till det eller hur det har gått till, säger Paul Björndal.
Att allt inte stod rätt till förstod han dagarna före jul, när en representant för Hargs hamn ringde upp honom och undrade om hamnaffären skulle bli av. Då nämndes helt andra summor och Paul Björndal insåg att det var en hel del av det som Kenneth Thier uppgett som inte kunde vara korrekt.
- Det stämde ingenting, säger Paul Björndal.
Hans advokat fick fram Kenneth Thiers personnummer och det stod snart klart att hans riktiga namn var Kenneth Johansson, den uppgift som GD kunde avslöja i lördags. En kontroll med skattemyndigheten och kronofogden gav också en bild av hans brokiga historia med skatteskulder och misstankar om grov ekonomisk brottslighet.

Skulle fixa investeringar
I projektet med Gävle hamn har Kenneth Thier uppträtt precis som i andra affärsprojekt som GD berättat om de senaste dagarna. Genom sina goda kontakter med internationella investerare skulle han hjälpa till med att få fram kapital till de stora investeringarna som behövs i Gävle hamn.
Enligt Paul Björndal sa han sig bland annat vara personligt bekant med prinsen av Brunei, och för Gävle kommun ska han också ha visat upp ett rekommendationsbrev från City Bank.
Men allt var en enda stor bluff.
Det var också Kenneth Thier som låg bakom bildandet av PMS, Port Management Services, vars roll och ägarbild ifrågasatts av kommunledningen i Gävle de senaste dagarna. Nu tar Paul Björndal över bolaget, tillsammans med Hans Wilöf, som representerar bolaget Cliffstone i förhandlingarna med Gävle kommun.

Utrett till den 14 januari
Att PMS och Cliffstone inte lyckats ge svar på alla frågor som Gävle kommun har ställt förklarar Paul Björndal på samma sätt som Cliffstones representant Hans Wilöf tidigare har gjort. Det har tagit lång tid att få dokument från hamnbolaget och Gävle Stadshus översatta. Men Paul Björndal räknar med att allt ska vara utrett när avtalstiden går ut den 14 januari.
Han beklagar djupt att han drog in Kenneth Thier i projektet. Men någon egentlig skada hann han inte ställa till, enligt Paul Björndal.
- Jag har inte förlorat någonting och Gävle kommun ska inte förlora något. Ingen skugga ska falla över politikerna i Gävle, säger Paul Björndal.
Han har försökt få kontakt med Kenneth Johansson efter avslöjandet om hans rätta identitet, men han har inte hört av sig. Under alla månader de stod i kontakt med varandra var det alltid Kenneth Thier som hörde av sig till Paul Björndal, aldrig tvärtom.
Vad Kenneth Thier/Johansson egentligen tänkt sig att tjäna på bluffen vet inte Paul Björndal. Den enda rimliga förklaringen är att han är mytoman, med ett sjukligt behov av att framställa sig som en långt viktigare person än han egentligen är.
- Jag tror att det rör sig om en väldigt sjuk person, säger Paul Björndal.

SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons