Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thina tänker bli mänsklig sköld

/
  • Foto:FRANK JULIN Vill påverka. I stället för att bara betrakta palestiniernas lidande på tv ska Thina Keita åka ner och hjälpa civilbefolkningen. Joel Myles har redan varit där.

GÄVLE
Gävletjejen Thina Keita accepterar inte våldet mot palestinierna i Israel. Nu planerar hon att åka ner dit en månad och hindra bulldozers att förstöra palestinska hem.

Annons
- Jag hoppas kunna göra någon skillnad. Dokumentera krigsförbrytelser. Få ambulanser att komma förbi vägspärrar. Gå med läkemedel till gisslantagna, säger hon.

Hjälpa palestinier
Så fort hon får ihop pengar till resan så drar hon iväg för att delta i arbetet inom ISM, international solidarity movement. Det är en organisation som bildades för två år sedan för att hjälpa den palestinska befolkningen, som man anser blir förtryckta av den Sharon-ledda regeringen i Israel. När det kommer aktivister ner så får de utbildning i konflikthantering, vad de ska säga vid en vägspärr och liknande.
Sedan starten av ISM har ungefär 2 000 personer från främst Europa och USA åkt till Israel för att agera mänskliga sköldar åt palestinierna. För bara någon vecka sedan dödades den amerikanska ISM-aktivisten Rachel Connie när hon blev överkörd av en israelisk bulldozer.
Det visar med all tydlighet att det är ett farligt uppdrag som Thina Keita tar på sig när hon är på plats.
- Det är läskigare nu. Förut hade ingen dött. Men jag tvekar inte en sekund ändå, säger hon.
22-åringen, som även är drivkraft bakom en lokal ISM-förening i Gävle, studerar på allmän linje vid Västerbergs folkhögskola i Storvik. Hon medger att föräldrarna är tveksamma till hennes planer. Framför allt hennes pappa. Men de tycker att hon gör det för en bra sak.

Regeringen passiv
När GD träffar henne har hon kompisen Joel Myles på besök, som tillbringade en månad i Israel kring jul. Han berättar om en våldsam miljö där Sharons regering tar till allt brutalare metoder för att köra bort palestinier från områden där man vill ha judiska bosättningar. Han var med om hur en hel by förstördes av israeliska bulldozers. Själv tältade han och andra ISM-aktivister i ett ingenmansland för att hindra nya bosättningar.
Trots alla vedermödor vill han åka ner igen, men under tre månader i så fall.
Både han och Thina Keita tycker att den svenska regeringen är alltför passiv när det gäller konflikten mellan israeler och palestinier. Folk måste ta egna initiativ, som hon nu gör för att nå slutmålet - en palestinsk stat.
Förutom det amerikanska dödsfallet finns det andra farhågor mot att åka ner just nu. När som helst kan det ju bli krig i Irak.
De båda är rädda att ett krig där drar uppmärksamheten från händelserna i Israel. Då kan terrorn mot palestinierna bli ännu värre, fruktar de.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons