Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfällig gäst i Furuviksparken

/
  • Lappugglan är en av de skadade ugglorna. När den kom var den utmärglad och eländig, men nu är den återställd igen. Foto: LASSE HALVARSSON

GÄVLE I Furuviksparken får två skadade ugglor lindring. Den ena, en ung kattuggla kom till parken för två veckor sedan med brutet ben och skadad vinge.

Annons
- Den äter nu och allmäntillståndet verkar vara okej, men det är fortfarande oklart hur det kommer att gå med det brutna benet, säger djurvårdaren Torsten Lönn.
Ugglan hade krockat med en bil och fastnat i grillen. Föraren kände dunsen, men upptäckte inte fågeln på en gång.
Först morgonen efter såg han den och tog då omedelbart kontakt med Borlängepolisen. De i sin tur stafettkörde den skadade kattugglan, till Furuviksparken som hade en veterinär på plats när fågeln anlände, berättar Torsten.

Vingen som skadats blev tejpad, och det brutna vänsterbenet gipsades. Sedan fick ugglan flytta in i en låda där den får lugn och ro. Torsten är noga med att den inte ska störas.
- Den behöver få vara i fred för att hämta sig. Det är viktigt att den inte blir stressad i onödan, säger han.
Förhoppningen är att den ska kunna återvända till sin ursprungliga miljö. Men det skadade benets läkning avgör om det blir möjligt. När gipset sedan tas bort får ugglan flytta in i ett större utrymme. Där ska den träna upp muskulaturen i vingarna och gripförmågan i klorna. Hur lång tid det kommer att ta går inte att förutspå i dagsläget.

Den andra sjuklingen, en lappuggla, kommer däremot att skrivas ut. Den har vårdats i parken sedan slutet av oktober, och släpps troligen ut inom de närmaste dagarna. När den kom till parken var den mager, klen och eländig. Veterinären som undersökte den konstaterade att den hade ont i ena vingen, och det hade antagligen gjort det svårt för fågeln att jaga. Men en och en halv månads ompyssling i parken har gjort gott.
Nu sitter den i en liten röd stuga, med minigrisen Sverker som närmaste granne och sällskap. Och snart får lappugglan flyga igen.

Karin Forslund

Mer läsning

Annons