Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfälligt avbrott upprör

/

GÄVLETv-kabeln till grannhusen grävdes av i samband med schaktningarna vid Klintbergska gården i Gävle i förra veckan.

Annons
Men Anders Högberg, som håller i den omstridda rivningen av huset, vill inte bekosta reparationen.
- Vi tänker inte laga nåt. Det är helt onödigt eftersom vi ska gräva bort alltihop, säger han.
Anders Högberg håller just nu på och river det gamla 1700-talshuset, som byggnads- och miljönämnden gav rivningslov för i somras. Samtidigt har han fällt träd och schaktat undan jord. I samband med detta grävdes kabelteveföreningens kabel av på tre ställen.

Kan svartna
Kabeln är just nu provisoriskt lagad. Det betyder att grannarna i bland annat Gavlegårdarnas hus intill har dålig TV-bild. Om det kommer in fukt i ledningarna kommer TV-bilden att bli svart.
Bo Göran Hedberg i kabelteveföreningen, som omfattar 57 hushåll i Villastan, har förgäves försökt få Anders Högberg att ta på sig kostnaden för en reparation av kabeln. Att reparera kabeln skulle enligt uppgift kosta 22 500 kronor.
- Det borde vara självklart att den som gräver av en kabel betalar reparationen, men det är det tydligen inte i det här fallet, säger Bo Göran Hedberg, som förgäves försökt få fram en överenskommelse med Anders Högberg.
- Det svar jag får är att i så fall får jag stämma honom, säger han.
Till Gefle Dagblad säger Anders Högberg att han inte visste att det fanns någon tevekabel på tomten, att kabelteveföreningen överhuvudtaget inte hade rätt att ha en kabel där och att det inte finns något servitut.
- Jag har begärt kabelutsättning och där fanns kabeln inte med, så jag har ryggen fri, hävdar han.
Bo Göran Hedberg suckar när han hör pratet om servitut.
- Anders Högberg är ju själv med i i kabelteveföreningen, även om han inte betalat avgiften de sista åren. Men han betalade så länge han hade hyresgäster. Eftersom kabelteven är dragen till Klintbergska gården är det ju bara dumt att prata om servitut, säger han.

Inte första gången
Det är dessutom inte första gången som Anders Högberg gräver av en kabel på tomten. Samma sak hände före nyår, då en granne blev utan TV, när man schaktade undan jord på tomten.
Att han grävt av kabeln tidigare håller Anders Högberg med om. Det visar att kabelteveföreningen haft gott om tid på sig att själv lösa problemet, tycker han:
- Jag sa till Bo Göran Hedberg redan då att de skulle ordna så att kabeln drogs om utanför fastigheten eftersom vi skulle gräva på tomten. Hade han ordnat det då skulle jag ha hjälpt till, men det hände ju ingenting. Nu kan jag bara beklaga att folk har fått dålig tevebild, säger Anders Högberg.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons