Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrättsbeslut överklagas

GÄVLE Den 39-årige man som hotade två anställda på rättspsykiatriska avdelningen överklagade i går tingsrättens beslut att han ska psykundersökas.För två månader sedan ansåg läkarna att han var tillräckligt frisk för att slippa tvångsvård.

Annons
Advokat Jan-Ove Ljunggren var snabb att agera för sin klients räkning.
Det var i torsdags som tingsrätten beslutade att en 39-årig man som i november hotade två anställda på rättspsyket i Gävle ska genomgå en stor psykiatrisk undersökning.
Beslutet anger samtidigt att tingsrätten anser att 39-åringen är skyldig men att domen kan bli rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Fram till september i år var det precis sådan vård 39-åringen fick. Han dömdes 1999 för bland annat rån och våldtäkt.
Nu ansåg läkarna visserligen inte att 39-åringen var frisk men att störningen inte var så allvarlig att den motiverade tvångsvård.

Det dröjde inte länge förrän 39-åringen hotade sin kvinnliga kontaktperson och chefen för avdelning 26; samma sak som hände Anna Lindh skulle hända dem.
Personalen polisanmälde 39-åringen som häktades och nu har suttit inlåst en månad, ungefär lika lång tid som brottet olaga hot brukar rendera.
För 39-åringen är det bara början. En så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning har redan gjorts. Enligt den hade 39-åringen plötsligt en "allvarlig" psykisk störning, som han alltså ådragit sig på mycket kort tid.
Därför bestämde tingsrätten om en stor undersökning som tar ytterligare veckor i anspråk. Utgången kan bli att 39-åringen på nytt blir inlåst på avdelning 26 - på obestämd tid.
I sitt överklagande pekar Jan-Ove Ljunggren på flera omständigheter som borde utesluta psykvård på obegränsad tid.

Så sent som i slutet av september ansåg länsrätten att vården kunde upphöra; 39-åringen har haft flera långa permissioner som fungerat bra; olaga hot är inte ett brott som ger ett långt fängelsestraff; man kan belägga 39--åringen med besöksförbud avseende de två anställda på avdelning 26.
39-åringen har belagts med besöksförbud två gånger, under 2001 och 2002, som han inte bröt mot.
Jan-Ove Ljunggren kräver att att hans klient antingen döms till böter eller i värsta fall ett kortare fängelsestraff.
Fortsättning lär följa.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se


Mer läsning

Annons