Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tinnitus har blivit en folksjukdom

GÄVLEÖver 90 procent av befolkningen skulle säga att de hade tinnitus om de stängdes in i ett helt ljudisolerat rum. Så många uppfattar i den miljön ljud utan att det finns någon yttre ljudkälla, vilket är definitionen på tinnitus.

Annons
I enkätstudier är det "bara" 10-20 procent som uppger att de har tinnitus, och av den gruppen är det 5-20 procent som har stora besvär.
Men tinnitus räknas ändå som en folksjukdom, och Viktor Kaldo-Sandström, psykolog och forskare från Uppsala, konstaterade under sin föreläsning på högskolan på lördagen att tinnitus räknas som en fysisk skada, eller mer exakt som ett symtom på en skada.
Ofta uppstår problemen i samband med andra hörselskador, men kan också uppträda enskilt. Den allra vanligaste orsaken är bullerskador. Ljuden som patienterna hör skiljer sig kraftigt åt mellan individer, och det är inte bara pip eller tjut som hörs.

Svårt att få hjälp
Flera i publiken berättade om problemen att få hjälp för sin tinnitus. Beskedet från läkare är ofta att patienten måste lära sig att leva med problemet.
- Men de hinner ofta inte berätta hur det ska gå till, sa Viktor Kaldo Sandström, och berättade om sitt arbete på Uppsala Akademiska sjukhus. Där får patienter delta i så kallad kognitiv beteendeterapi.
- Vi fokuserar inte på ljudet utan på de problem som ljudet ställer till, sa Viktor Kaldo-Sandström.
Att gå omkring med ett ständigt återkommande oljud i öronen kan bland annat leda till koncentrations- och minnesproblem, sämre uthållighet, sömnproblem, nedstämdhet och depression.

Begränsande
Många patienter undviker att göra sådant som annars skulle vara normalt för dem, till exempel promenader i skogen. Eftersom tystnaden ofta är påtaglig i den miljön känner många större besvär av sin tinnitus just då.
- Tinnitus kan vara begränsande, men man ska inte låta det bestämma över vad man ska göra i sitt liv. Det är viktigt, sa Viktor Kaldo-Sandström.
Föreläsningen avslutade Hörselns Dag, som uppmärksammades i en rad arrangemang över hela landet. Hörselskadades förening i Gävle höll i arrangemanget på högskolan med fyra föreläsningar under lördagen.

Mer läsning

Annons