Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta, det är ju jag!

/
  • Anton Sjöberg, elva år, besökte Mumintrollet för första gången på länge. Här tittar han på en bild på sig själv som GD:s Kurt Elfström tog öppningsdagen för tio år sedan. Foto: GUN WIGH

GÄVLE För precis tio år sedan öppnades Gävles första personalkooperativa dagis, Mumintrollet i Hagaström. Det firades hela lördagen med öppet hus.

Annons
Många föräldrar och deras barn som gått där genom åren kom tillbaka för en dag.
Tre av fyra tjejer som startade kooperativet är fortfarande kvar. Den fjärde, Charlott Lewin, återkom till sin gamla arbetsplats för en dag.
Snart kommer hon dit igen regelbundet, nu som förälder. Hon har nämligen anmält sin dotter dit. Och i magen väntar en liten som förhoppningsvis också ska hamna på Mumintrollet vad det lider.
- Det finns flera dagis i området att välja mellan. Mumintrollet var självfallet mitt förstaval, säger hon.

Bakgrunden till personalkooperativet var att kommunen bestämde sig för att lägga ner Mumintrollet trots att det fanns tillräckligt med barn i omgivningarna. Försök att driva dagiset vidare som föräldrakooperativ misslyckades.
Efter många turer där bland andra politikern Inger Schörling hjälpte till gick kommunen med på att fyra "dagisfröknar" skulle få ta över Mumintrollet och driva förskolan vidare i egen regi.
Sen har det rullat på. Just nu finns 17 barn i den tidigare villan på Lekgränd. Snart skolas ett till in.
- Vi har samma maxtaxa som övriga förskolor och får normal barnpeng, berättar Maria Barrögård, en av de anställda.
Mumintrollet står under kommunens överinseende och lämnar in årsredogörelse dit varje år.
Barnen på Mumintrollet är bortskämda på flera sätt. Kanske mest påtagligt är att all mat lagas på plats i det tidigare villaköket.
- Från början skulle kommunen komma och besöka oss för kontroll varje halvår tror jag man sa. Jag tror att det blivit ett enda besök genom åren. Vi vågar skryta med att vi har ett bra rykte, säger Maria.
Efter Mumintrollet har ytterligare två personalkooperativa förskolor startats i kommunen.

Mer läsning

Annons