Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta – ett nytt villaområde

/
  • De sex snickarna i Alltibygg har fullt upp. Fyra nya Fiskarhedenhus sätts upp på olika platser.
  • Det tar normalt 16 veckor att bygga ett sånt här hus, berättar Mats Wallman, delägare i Alltibygg. I Västerbacken finns det plats för ett 50-tal villor.

Det byggs – trots lågkonjunkturen.
– Vi har fyra hus på gång, säger Mats Wallman, en av tre delägare i Alltibygg, som just nu bygger en Fiskarhedenvilla i Västerbacken.

Annons

Västerbacken i Hille är ett stort nytt villaområde som har börjat växa fram i skogen utmed Mårdängsvägen.

Än är de flesta tomterna osålda men några av dem som köpt tomt har kommit så långt att de börjat bygga.

Mats Wallman är inte alls orolig för jobben, trots lågkonjunkturen som slog till i höstas.

– Det var stopp ett tag i november, december, men nu säger försäljarna att det börjat lossna igen. Och vi har gott om order, säger han.

Sex personer arbetar i Alltibygg och just nu sätter företaget upp fyra nya Fiskarhedenhus. Förutom huset i Västerbacken är det ett i Valbo, ett i Lärkebo och ett i Järvsta.,

– Det tar normalt 16 veckor att bygga ett sådant här hus, från platta tills det är klart. Då bygger vi i lösvirke, spikar upp det, bit för bit. Det är bra för oss – det blir mer timmar på det viset, säger han.

När Västerbacken är fullt utbyggt kommer det att finnas ett 50-tal trähus där. Fyra av tomterna är särskilt avsett för hästboende, där man har tillgång till stall. I området finns plats för förskola och bussen går ända fram.

Det kommer att bli ett fint område, tycker Mats Wallman som själv planerar att bygga ett nytt hus.

– Vi hade redan bestämt oss för Valbo innan jag kom hit första gången. Annars hade jag kanske funderat på Västerbacken, för det är ett fint område, säger han.

Det finns även gott om tomter för den som vill bygga ett eget hus i Gävle.

I dagarna får alla som anmält sig till den kommunala tomt- och småhuskön nya erbjudanden om de tomter som just nu är lediga.

Det handlar om sammanlagt ett 70-tal tomter.

Västerbacken i Hille: 37 tomter + 4 hästtomter.

Varva Backe: 1 tomt

Kristinelund i Bomhus: 3 tomter

Furuvik: 1 tomt

Källö i Bomhus: 9 tomter med hus

Lindbacka, etapp två: 21 tomter

Det krävs inte någon lång tid i kommunens tomt- och bostadskö för att kunna köpa en tomt. När de första tomterna i Lindbacka nära golfbanan fördelades i juni hade den som fick den första tomten visserligen stått i tomtkön sedan 1973, men den sista tomten gick till en familj som stått i kön bara sju månader.

I Lindbacka är fyra tomter i första etappen och 21 tomter i andra etappen ännu osålda. Trivselhus har släppt kravet på att köparna ska välja ett hus ur företagets katalog för att få köpa en tomt, men det beror inte på att tomterna är svårsålda, säger företagets representant Hans Andersson:

– Nej, det finns intresse, absolut. Det har vänt den sista månaden. Men man märker att nu är det inte räntenivån som oroar längre, nu är det oron för jobben som gör att folk tvekar inför husaffären, säger han.

Mer läsning

Annons