Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta vem som gnager i Forsbacka

/
  • Här har en bäver varit framme och kapat ett träd vid Gavleån strax intill riks-80 utanför Forsbacka. Foto: Gun Wigh

FORSBACKA Det finns bävrar i Gavleån strax utanför Forsbacka. Bävrarna har fällt flera träd och byggt en bäverhydda på en holme i ån.

Annons
Bara ett stenkast från riks-80 utanför Forsbacka syns spåren av bävrarnas framfart. Flera träd längs strandkanten har fällts och en bit bort håller en bäverhydda på att ta form på Forsholmen.
Håkan Wimark fick syn på bäverhyddan när han var ute och paddlade kajak.
- Jag brukar paddla här ofta men det här är första gången jag sett tecken på att det finns bävrar här, berättar Håkan Wimark.
Johan Öholm är ansvarig för friluftsområdena i Gävle kommun. Enligt honom är det första gången på mycket länge som det finns bäver i kommunen.
- Det är väldigt kul om det finns bävrar i Gavleån. Det är alltid roligt när inhemska arter återetablerar sig. Att de söker sig till Gavleån är ett friskhetstecken som tyder på att naturen är välmående, säger Johan Öholm.
Bävrar kan ibland ställa till oreda genom att dämma upp vattendrag och orsaka översvämningar.

Det är länsstyrelsen som ansvarar för att åtgärda eventuella skador som orsakas av vilda djur. Men där tar man bävrarnas etablering i Gavleån med ro.
- Jag tror inte att det ska innebära några större problem. Gavleån är så stor och djup att det inte är någon risk att bävrarna dämmer upp och orsakar översvämningar, säger Lars Bonde, viltansvarig på länsstyrelsen i Gävleborg.

Bäverstammen har ökat i Sverige på senare år och totalt finns det omkring 100000 djur i landet. Det är skygga djur som är mest aktiva på natten, så den som vill få chansen att se en bäver ska helst ge sig ut i gryningen eller skymningen.

Samuel Åsgård
026-159639
samuel.asgard@gd.se

Mer läsning

Annons