Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuven skruvade bort en glasruta

/
  • På bilden syns en elefantgrupp i manganiaglasyr av Dorothy Gunnarsson. Det var porslinsfigurer av den här typen som tjuvarna kom över.

Länsmuseet har drabbats av en fräck konststöld.
I söndags skruvade tjuven loss en glasruta och tog fem keramikfiguriner.
– Men den som gjorde det fastnade på film, säger museichefen Peder Mellander.

Annons

Konststölden upptäcktes av museipersonalen i tisdags morse. Fem keramikfiguriner av konstnären Dorothy Gunnarsson var spårlöst försvunna. Tjuven hade tagit god tid på sig. För att komma åt föremålen var tjuven tvungen att skruva bort en glasruta som var uppsatt som skydd framför figurinerna.

Tjuven skruvade också loss en porslinsplatta som var uppsatt på väggen. Polisens tekniker har besökt museet och har kunnat säkra vissa spår. Tjuven har med största sannolikhet även fastnat på museets övervakningskamera.

– Den filmar alla som går in och ut genom vår entré. Polisen har 20 timmar av film som de ska gå igenom, säger Peder Mellander.

Det är oklart när stölden ägde rum men personalen tror att tjuven slog till i söndags. En av de anställda lade då märke till en besökare som uppträdde märkligt. På måndagar har museet stängt, vilket gjorde att konstkuppen upptäcktes först i tisdags.

– Jag tycker att vi upptäckte stölden snabbt. På ett annat museum dröjde det veckor innan de upptäckte att någon skurit ut en målning och ersatt den med ett fotografi, säger Peder Mellander.

Länsmuseet ska nu se över säkerheten i lokalerna och de ska återigen försöka få tillstånd från länsstyrelsen att placera ut övervakningskameror i sina utställningslokaler.

– Vi som museum förvaltar ju faktiskt föremål som tillhör alla, som är samhällets egendom. Jag kan bli lite uppgiven över att reglerna för kameraövervakning är så restriktiva, säger Peder Mellander.

Samtidigt som säkerheten ska ses över vill han ändå inte att alla föremål ska placeras bakom glasrutor och förses med larm.

– Det är ett dilemma. Man vill ju att besökarna ska kunna se föremålen på nära håll och porslinsföremål kan man ju till och med få ta på, säger han.

Dorothy Gunnarsson är ledsen att hennes konstverk har stulits och tycker att tjuven var ovanligt fräck.

– Men de kan inte vara kloka. Det finns ju föremål på museet som är betydligt mer värdefulla, säger hon.

Hon tar dock stölden med ro.

– Jämfört med det som händer i Bombay så är det här ingenting, säger hon.

Eftersom porslinsfigurerna inte är värda några stora summor på konstmarknaden tror Peder Mellander att det är en samlare som ligger bakom konstkuppen.

– En gång när någon hade stulit ett par koppar lämnades de tillbaka via ett ombud. Jag hoppas att den här stölden också klaras upp, säger han.

Mer läsning

Annons