Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé KU-anmäler Persson och Bodström

Riksdagsledamot Tomas Tobé, M, anmäler Göran Persson, S, och Thomas Bodström, S, till konstitutionsutskottet för att ha ljugit om sin roll i avvisningen av två terrormisstänkta män till Egypten med hjälp av CIA.

Annons

– Det har framkommit nya uppgifter som visar att både Göran Persson och Thomas Bodström kände till avvisningarna av de båda egyptierna. Om uppgifterna stämmer är det väldigt allvarligt för då har de ljugit för konstitutionsutskottet, säger Tomas Tobé, precis innan han ska lämna in sin anmälan.

Uppgifterna kom fram under söndagen och finns i den bok som Eva Franchell, förra utrikesministern Anna Lindhs vän och pressekreterare, skrivit. Hon berättar om hur det gick till när Sverige 2001 genom maskerade CIA-agenter satte huvor på Mohammad Alzery och Ahmed Agiza och bryskt avvisade dem till Egypten, ett land där det förekommer såväl tortyr som dödsstraff.

Avvisningen togs upp av konstitutionsutskottet, KU, efter Anna Lindhs död. Thomas Bodström, då justitieminister, sa enligt TT att han fick kännedom om CIA:s medverkan först efteråt. Enligt boken ska Anna Lindh ha berättat om avvisningen för honom dagen innan den ägde rum.

Tomas Tobé säger att Thomas Bodström rimligen borde ha känt till avvisningen, i sig en rättsskandal, eftersom hans departement var ansvarigt.

Thomas Bodström står dock fast vid att han inte kände till CIA:s inblandning, skriver TT.

Anna Lindh pekades ut som ensam ansvarig för avvisningen och Göran Persson, då statsminister, skriver på söndagskvällen enligt TT att hon hade ansvar för beredningen av ärendet. Eva Franchell säger till TT att han, som hennes chef, var informerad hela tiden.

Tomas Tobé anser att det ansvar Anna Lindh hittills anses ha haft delas av flera.

Han har inte hunnit läsa boken, som kom ut i går, utan baserar sin anmälan på det han hört och läst Eva Franchell säga i medierna.

Han tror att KU tar upp frågan i slutet av året. Även folkpartister har enligt TT anmält Göran Persson och Thomas Bodström till KU.

Mer läsning

Annons