Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt löfte att få läsa journal

GÄVLE
Ingrid Åbergs döttrar har fortfarande inte fått läsa sin mammas journal.

Annons
- Vi har fått för oss att de skriver om den så att det inte syns vad som hänt, säger Gun Karlsson, en av döttrarna.
Som Gefle Dagblad berättade i går fördes Ingrid Åberg, 75, till sjukhus på nyårsafton med hjärtinfarkt, lunginflammation och medicinförgiftning.
Dessförinnan undersöktes hon på MIVA på annandagen för bröstsmärtor. Nu börjar Ingrid Åbergs döttrar misstänka att hon hade hjärtinfarkt redan då. Läkaren som skrev in henne på nyårsafton sade nämligen till dem att hon förmodligen haft hjärtinfarkten i ett par dagar.

Tvärstopp
Dottern Elisabeth Åberg som själv jobbar inom vården vill gärna läsa journalen för att ta reda på hur det ligger till. Men det är tvärstopp.
I torsdags flyttades Ingrid Åberg från medicinkliniken till Bomhusgården för rehabilitering. Då begärde döttrarna ut journalen men blev hänvisade till Bomhusgården. Där hävdade personalen att man inte fått någon journal.
När Gefle Dagblad ringde upp läkarsekreterare Britt-Marie Horn på länssjukhuset sade hon att det måste blivit ett misstag.
- De pratade om medicin. Jag trodde att det var ordinationskortet de ville se, sade hon och lovade att plocka fram journalen.
Men i går lät det plötsligt annorlunda. Då fanns journalen hos expeditionsföreståndaren. Nu skulle de anhöriga ha patientens skriftliga fullmakt, lämna den till ansvarig läkare som i sin tur skulle besluta om de skulle få ut journalen.
Men, säger expeditionsföreståndaren: De kunde ju ha frågat ansvarig läkare på plats om de fick läsa journalen.

Rätt till kopia
De anhöriga måste alltså känna till exakt hur man ska formulera sig för att få reda på vad deras sjuka mamma fått för diagnos. Ber man att få en kopia på journalen är det tvärstopp. Ber man att få tala med ansvarig läkare om vad som står i den är det fritt fram.
Enligt landstingsjurist Stefan Jakobsson har en patient alltid rätt att få en kopia av sin journal.
- Det räcker att patienten ringer upp patientansvarig läkare och säger till.
Gun Karlsson och Elisabeth Åberg tänker i alla fall kämpa vidare.
- Vi tänker inte ge oss en tum. Vi ska läsa journalen.


Magnus
Lundquist
026-15 96 63 magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons