Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt löfte om bad

GÄVLE
En härlig sandstrand inne i Gävle. Det lovade kommunens landskapsarkitekt Emma Nordebo förra året.
Men det blir ingen badplats i Gavleån.

Annons
- Så länge miljökontoret säger att det inte är lämpligt, kommer inte vi att göra i ordning någon badplats, säger Emma Nordebo nu.

Inte den första
Emma Nordebo var inte den första som lanserade förslaget om en badplats i Gavleån. Hennes företrädare Elisabeth Jonsson kom med samma förslag 1998 och idén finns också med i Vision 2010 som kommunens politiker tog fram för ett par år sedan.
Men alla som planerade för en badplats vid Boulognerskogen hade glömt det viktigaste: Att kontrollera om vattnet är rent.
Det är det inte.
Av de 13 vattenprover som tekniska kontoret lät ta förra sommaren visade bara tre att vattnet var tjänligt. Nio prover visade att vattnet var otjänligt, och ett att det var tjänligt med anmärkning.
- Vattnet i Gavleån är sämre än i Testeboån och där hade vi ju badförbud ett tag förra året, säger miljöinspektör Stefan Väänänen.
- Jag rekommenderade tekniska kontoret att dra tillbaka sitt förslag och det gjorde de, säger han.

Åtgärda utsläpp
Varför bakteriehalterna i Gavleån är så höga vet man inte. Enskilda avlopp, föroreningar från jordbruksmark och industrier, eller lakvatten från Forsbackatippen kan bidra. Kanske finns föroreningarna redan i utloppet från Storsjön.
Men någon stor satsning på att ta reda på vad bakteriehalterna beror på gör inte kommunen.
- Nej, vår tillsyn riktas framför allt mot Testeboån. Den är viktigare eftersom den är ett riksintresse för naturvården, säger Stefan Väänänen.
Några badvattenprover i Gavleån kommer man inte heller att ta i sommar.
- Det är knappast någon idé, eftersom man redan har tagit en så lång provserie. Först måste man göra något åt de utsläpp som finns, säger Stefan.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons