Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtar i mängd på torget

/
  • Lions Norra har julklappslotteri i Rådhusesplanaden. Leif Lidfors, en av flera Lionstomtar, packar upp några av de 800 vinstpaket som medlemmarna tiggt ihop. Foto: Leif Jäderberg

GÄVLE Skyltsöndagen är nu för tiden inte en dag utan två. Affärerna är julsmyckade sedan flera dagar och julgirlanger och granar uppsatta på stan. Julkommersen i centrum var i full gång redan på lördagen.

Annons
Trots ett rejält inslag av tomtar i full utstyrsel alternativt röda luvor i trängseln runt Stortorget hade julstämningen litet svårt att infinna sig.
Ingen snö och ingen riktig kyla. Men för första gången på länge ändå en dag utan regn eller dimma.
På Stortorget spelade flera tomtar på den mobila scenen och nedanför stod Gästriketomten i egen hög person och delade ut klappar till alla barn som lämnade över en teckning.
Precis som vanligt var Rådhustorget fyllt av lottstånd och framför Gudinnan snurrade ett minitåg. På alla lediga ytor vid och runt centrumkvarteren såldes allt från lotter till julbröd och glögg. Precis som vanligt alltså.

Gävles norra Lionsklub får in en ansenlig del av sina biståndspengar genom julklappslotteriet i Rådhusesplanaden. När GD var där vid lunchtid på lördagen var kommersen redan i full gång. Många köpte glatt, vinst på var tionde lott.
- Vi har tiggt ihop 99 procent av totalt 800 vinster. Några av barnklapparna har vi köpt. I går kväll slog vi in alla paketen. Vi var 20 stycken och klarade det på två timmar och tjugo minuter, berättar en av tomtarna, Christer Hallbygård.
En stor del av behållningen från lotteriet överlämnas till Frälsningsarméns Gerd Boström.
- Hon köper julklappar och varor för pengarna till familjer som har det verkligt miserabelt. Vi själva har inte de kontakterna, säger Hans Johansson, en av de övriga tomteutstyrda Lionsbröderna.

Vi får väl se om vinsterna räcker också hela skyltsöndagen.
Alla som lägger en tia bidrar i alla händelser till en litet drägligare jul för några av dem som har det allra sämst ställt.
Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons