Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrlagt i Stenebergsparken

Bassängen i Stenebergsparken har varit en oas för både småbarnsfamiljer och dagisbarn i decennier. Nu är den en dammig grop i marken, som knappt ens går att åka skateboard i. Gävle kommun sparar pengar.
Elisabeth Bodén badade här första gången som tolvåring. Nu är hon 52 och mormor. Häromdagen besökte hon Stenebergsparken med barnbarnen och fann den torrlagda bassängen.

Annons
GÄVLE


- Helt otroligt, säger Elisabeth.
Vattnet i bassängen värms av solen och töms ut på varje kväll. Emellanåt måste den sopas av. Att hålla en sån verksamheten i gång kan inte vara särskilt underhållskrävande, tror Elisabeth. Hon föreslår att kommunen istället avstår från några blomsterrabatter.
- Fjärran Höjder tar 40 kronor i inträde för en vuxen och 20 kronor per barn. Hur många ensamma mammor har råd med det när det är badväder flera dagar i rad? undrar Elisabeth Bodén.

Nytt klientel
Området kring Stenebergsparken är barnrikt och flera dagis i grannskapet brukar utnyttja bassängen. Camilla Strömbom brukar gå hit med sonen Alexander. Hon tror att parken blir tillhåll för ett helt annat klientel, om barnen försvinner därifrån:
- Ja, det inbjuder ju folk som vill ha någonstans att sitta och dricka sprit.
Inez Mårtensson är en annan snopen mormor (och farmor) som fick vända igår. Att kunna ta med sig barnbarnen hit har passat henne perfekt eftersom hon inte har tillgång till bil. Nu blir det att ta bussen till havet i stället.
- Jag skulle verkligen vilja veta varför kommunen gör så här. Hur tänker de?
Att hålla bassängen i Stenebergsparken öppen kostar Gävle kommun 15 000 kronor per säsong. Det är en pyttesumma i jämförelse med vad man lägger ut på blommor. I år har tekniska kontoret tagit bort blomsterurnorna, och därigenom sparat 300 000 kronor.
Men Tekniska kontoret skall spara 1,3 miljoner, samtidigt som dess utgifter ökat med en halv miljon. Detta enligt Bo Runsten, som är ansvarig för drift och underhåll av parkytor.
Att kommunen väljer att ta bort bassängverksamheten beror på att anläggningen kan ligga oanvänd utan att förstöras. Av samma skäl avstod man i vintras från att spola isbanor. Om två år hoppas man kunna öppna bassängen, och då skall även duschen som hör till bassängen finnas på plats igen.
Kajsa Westerman representerar vänsterpartiet i tekniska nämnden. Hon medger att summan är futtig i sammanhangen. Borde det inte gå att få fram badvatten i Stenebergsparken?
- Jo, det tycker jag nog om det nu rör sig om en sån pyttesumma. I vintras var det en kvinna som erbjöd sig att mata änderna, när kommunen drog in på det. Det borde gå att få till en insamling för bassängen om inte annat, säger Westerman.
MARTIN HOFVENSTAM
martin.hofvenstam@gd.se

Mer läsning

Annons