Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikkaos vid Sörbyskolan

/
  • Minuterna före klockan åtta är trängseln och hetsen på Korpvägen utanför Sörbyskolans lågstadium som störst. Bilar trängs, backar och vänder samtidigt som barn springer över gatan.
  • Många föräldrar skjutsar sina barn till Sörbyskolan. Trafiktrycket har ökat kraftigt den här terminen som följd  av att Söderskolan stängts.
  • Lena Björk är oroad över trafikkaoset vid utanför Sörbyskolans lågstadium när hon följer dottern Sandra, 8 år, till skolan varje morgon.

Oroliga föräldrar kräver nu att kommunen gör något åt kaoset på Korpvägen utanför Sörbyskolan varje morgon.
Problemen har ökat efter Söderskolans stängning.

Annons

– Jag och mina tre barn var jättenära att bli påkörda av en bil en morgon när vi gick över gatan. Föraren var jätteirriterad att vi kom i vägen för honom, säger en mamma som vill vara anonym.

Mamman har ett barn i F6 (står för förskola och klass 1- 6) som hon följer till skolan. Vid olyckstillbudet hade hon också med sig sina två mindre barn.

Lena Björk är en av de föräldrar som nu slår näven i bordet om trafikproblemet som är störst strax före klockan åtta på morgonen.

Hon och dottern Sandra har klarat sig från tillbud men den här veckan blev de vittnen till när en elev var nära att bli påbackad av en förälder som just lämnat av sitt barn.

Korpvägen som mynnar mot Granitvägen är ganska trång och är från skolan kantad med radhus fram till Trädgårdsvägen. Gatan är 30-zon och nära infarten till skolan finns ett fartgupp.

Det finns en p-plats på skolans mark intill Korpvägen. Den är föräldrarna tillsagda att inte använda eftersom det är personalparkering. Inga skyltar anger dock detta.

Föräldrar som ändå kör in där, flera gjorde det den stund GD fanns på plats, tvingas backa tillbaka ut i gatan eller trixa inne på parkeringen för att kunna vända.

Skolans rektor Pontus Andersson ser lämnings- och hämtningstrafiken på Korpvägen som ett viktigt problem.

– Frågan är inte ny. Vi har aktualiserat den i flera år. Den blev ännu mer aktualiserad när eleverna från Söderskolan kom hit. Det är för mycket trafik helt enkelt.

Söderskolan har ungefär 250 elever upp till klass 6, varav ett hundratal upp till trean som ju oftast lämnas av föräldrar. Omkring 80 barn kom från Söderskolan den här terminen.

Eleverna i årsklasserna 7–9 har entré på andra sidan av skolan.

Rektorn berättar att personalen vädjat till föräldrarna att lämna barnen på lite olika tider, men utan nämnvärd framgång.

Anna-Lena Wennberg på Gavlefastigheter berättar att en detaljplaneförändring är på gång runt Sörbyskolan. Gavlefastigheter diskuterar trafikfrågan vid skolan ihop med Bygg och miljö och tekniska kontoret.

– Min idé är att flytta personalparkeringen till en grusplan bakom skolan så att vi kan bygga en hämta/lämna-parkering på framsidan.

Om det blir denna lösning är inte klart. Inte heller tidpunkten är bestämd.

Mer läsning

Annons