Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiksäkra elever på Ulvsäter

/
  • Foto: GUN WIGH Trafikdag. Polisen Per-Åke Johansson får hjälp av eleverna i Ulvsätersfemman att utrusta cykeln riktigt.

GÄVLE
- Vad ska finnas på en cykel, undrar polisen Per-Åke Johansson.
- Broms, svarar en av femmorna genast.

Annons
Sedan får de turas om att sätta dit reflexer och annan viktig utrustning på den tecknade cykeln med magneter. Cykellektionen är sista stoppet på trafiktipspromenaden. Elin Svanberg och Mohammed Santrisi kunde det här med cyklar sedan tidigare, men har lärt sig om skyltar under promenaden.

Bussutrymning
Under förmiddagen ska femmorna också öva på att utrymma en buss och ha lektion om luft och hälsa med personer som arbetar med detta på kommunen.
Ulvsäterskolan ägnar två förmiddagar åt trafik, ett led i arbetet med att minska bilåkandet vid skolan. Bodil Dürebrandt är aktiv i föräldra- och skolråden och genom jobbet med miljöanpassade transporter med och arrangerar trafikdagarna.
I våras tävlade klasserna om att cykla eller gå till skolan flest dagar och deltagandet var stort.
- Förutsättningarna att cykla är väldigt bra, säger Bodil Dürebrandt.

Många åker bil
Under läsåret har skolan tagit reda på hur barnen kommer till och från skolan. Drygt en tredjedel av eleverna åker bil, knappt två tredjedelar går eller cyklar. Några få åker buss. Bodil Dürebrandt säger att de försökt få de 79 familjer som bor i ett område halvannan kilometer från skolan att samordna skolresan.
- Men samarbetet mellan föräldrarna är svårt att få till.
Många åker bil till jobbet och släpper av barnen på vägen.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons