Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års väntan över för Lejla

/
  • Foto: GUN WIGH Äntligen fri. I går kunde Lejla springa ut i solskenet som en vanlig spontan och lycklig tjej. Familjen Numanovic har fått permanent uppehållstillstånd och Lejla och hennes lillebror Sabahudin kan gå ut och leka när de vill.

GÄVLE
Pappa Mirsad står utanför dörren och gråter. Det var flera timmar sedan beskedet kom och han kan fortfarande inte tro att det är sant.

Annons
Men Lejla vet att det är sant. På fredag förmiddag fick familjen Numanovic beskedet om permanent uppehållstillstånd i Sverige. Lejla skulle precis gå och äta skolmat, när Kent Elfström från asylkommittén kom för att hämta henne.
- Jag gillar tårta, så det gör inget att jag missade lunchen, försäkrar Lejla.

Ögonen strålar
Ögonen strålar och hennes kroppsspråk talar sitt tydliga språk. När GD träffade henne i februari var hon apatisk och livlös. Nu spritter det i benen och orden bubblar ur munnen, precis som barn brukar bete sig. Lejla är befriad från sitt fängelse.
- Vet du vilken som är min högsta dröm, frågar hon?
Jag ber henne berätta.
- Att jag vaknar på morgonen och pappa har gått till jobbet och mamma till skolan, som hon så gärna vill. Att jag hjälper min lillebror att klä på sig och ger honom frukost och att jag får gå och lämna honom på dagis.
Det sticker till i hjärtat. Drömmen om en vardag, som alla vi andra tar för given, kanske kan bli verklighet nu. Lejla är duktig på att prata svenska och hon kan redan sätta ihop bokstäver till ord.
Hon hämtar en tidning för att visa och ljudar lätt som en plätt. A-g-n-e-t-a S-j-ö-d-i-n, läser hon på tv-tidningen och frågar och pratar om bokstäverna och orden. Det är nästan svårt att hinna svara.
- Det är jättelätt att göra tidningar, säger Lejla. Man tar bara lite papper och lite häftstift och sätter ihop och så måste man skriva något på papperen också.
Kanske har hon bläddrat i många tidningar de senaste åren och suttit mycket med vuxna.

Hopp i rösten
Ibland använder hon ord som inte barn brukar veta vad de betyder. Inhibition och uppehållstillstånd är vardagsord för Lejla.
Mamma Elma är så lycklig. Hon berättar att Lejla precis har kommit tillbaka från en läkarundersökning och fått beskedet att man vill göra en stomioperation. Men på grund av att familjen inte hade uppehållstillstånd skulle operationen dröja minst sex månader.
- I går trodde jag att Lejla skulle få vänta länge på operationen och i dag känner jag att den kanske kan bli av lite fortare, säger hon med hopp i rösten.

Vill bjuda till fest
Elma och Mirsad är tacksamma. De säger det om och om igen, att de vill tacka alla människor som stöttat dem på olika vis. Det stödet har hjälpt dem att orka.
- Jag skulle vilja bjuda alla snälla människor på en fest, säger Mirsad. Harry kanske kan hjälpa mig att ordna en.
Men så snart de har hämtat sig efter alla stormar vill de gå vidare. Mirsad tänker låta en läkare göra en ordentlig hälsoundersökning på sin familj.
Så fort som möjligt vill både han och Elma börja på svenskaundervisning. De kan redan prata hygglig svenska men de vill lära sig mer. De vill också att lillebror Sabahudin får börja på dagis och äntligen kan få leka med andra barn. Han har varit tystlåten den sista tiden men nu går han omkring och ler och njuter av glädjen som plötsligt har infunnit sig.

Längtar efter jobb
Sedan vill Mirsad och Elma börja jobba. Det är kanske det som de längtar efter allra mest. Att få en uppgift och försörja sig själva. Elma säger att hon tar vilket jobb som helst, bara hon får jobba.
Mirsad beklagar att han nog inte skulle klara av att jobba med människor som har problem, att han plågas för mycket av sina egna minnen. Men han är inte rädd för att ta i, han är utbildad verkstadstekniker och duktig på att snickra. Lejla har redan sitt drömyrke klart.
- Jag vill bli advokat, säger hon. För då får man hjälpa andra människor. Och det är inte så svårt, det är bara att läsa en jättetjock bok och skriva av ett papper på datorn. För det har jag sett att Tryggve gör.

Helen Granditsky
026-15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons