Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre öppna förskolor blir kvar

GÄVLE
Tre av Gävles sju öppna förskolor får vara kvar.
Det oväntade beslutet tog barn- och ungdomsnämnden i Gävle på sitt möte på onsdagen.

Annons
Förutom Öppna förskolorna i Andersberg och Sätra, som förvaltningen föreslagit skulle få vara kvar, valde nämnden att också behålla öppna förskolan i Hedesunda.
- Jag har fått klart för mig att man kan behålla Öppna förskolan i Hedesunda för en så liten kostnad som 100 000 kronor, så jag föreslår att vi behåller både Sätra, Andersberg och Hedesunda, sa Jens Leidermark, s, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, som den senaste tiden utsatts för starka påtryckningar från Hedesundaföräldrar som velat värna om sin träffpunkt.

Låg kostnad
Att den öppna förskolan i Hedesunda kan vara kvar till en så låg kostnad beror på att både lokal och personal redan nu samutnyttjas med Allmänna förskolan, där det kommer att finnas minst tolv barn till hösten.
Också Elisabet Marklund, som på nämndens uppdrag utrett frågan om de öppna förskolorna, har fått många samtal från föräldrar i Hedesunda.
- I Hedesunda finns inte så mycket att göra. Biblioteket har dålig service, landstinget har dålig service och nu kommer barn- och ungdom också att ha dålig service, sa hon.
Hela nämnden röstade därefter för att öppna förskolan i Hedesunda skulle få vara kvar.

Fick bakläxa
Däremot fick Jens Ledermark bakläxa på sitt förslag till hur den ska finansieras. Hans förslag var att man i stället skulle dra ner bemanningen på de öppna förskolorna i Andersberg och Sätra.
I praktiken skulle det innebära minskade öppettider.
Men det förslaget ifrågasattes.
- Vi vet ingenting om hur det slår. Den bemanning de har i dag är väl anpassad efter behovet och om de ska betjäna hela stan i fortsättningen går det väl inte att minska öppettiderna samtidigt? undrade Niels Hebert, mp.
Sedan Ulla Andersson, v, ifrågasatt om förslaget om personalminskning hade diskuterats med de fackliga organisationerna drog Jens Leidermark tillbaka förslaget. Beslutet blev nu att Sätra och Andersberg får vara kvar. Frågan om bemanning ska avgöras senare.
Det ursprungliga besparingsförslaget var att samtliga öppna förskolor skulle läggas ner. Onsdagens beslut innebär att en enig nämnd ställt sig bakom oppositionens ursprungliga förslag att tre öppna förskolor skulle räddas.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons