Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre parhus på Klintbergska tomten?

/
  • Illustration: Gävle kommun Tre parhus. Det nya detaljplaneförlaget visar att man kan bygga tre hus (orange på skissen) på Klintbergska gården. Förslaget omfattar också två grannfastigheter.

GÄVLE
Anders Högberg vill ha fem.
Bygg & Miljö föreslår tre.

Annons
Nästa vecka ska byggnads- och miljönämnden på nytt få ta ställning till vad som ska få byggas på Borgmästarplan 1, i stället för Klintbergska gården som revs i somras.
- Det är en kompromiss, kan man nog säga, säger planarkitekt Lars Lundmark, som gjort ett förslag till detaljplan som innebär att man kan bygga tre parhus på den omdiskuterade tomten.

Fem är två för mycket
- Anders Högberg har lämnat in ett förslag med fem parhus, sammanlagt tio lägenheter, men det tycker vi är alldeles för mycket, säger Lars Lundmark.
Anders Högberg, som företräder fastighetsägaren, har fått ta del av det nya detaljplaneförslaget och inte hört av sig efter det. Det tolkar Lars Lundmark som att han har accepterat förslaget.
- Han brukar höra av sig när det är något han inte gillar, säger Lars Lundmark.
Detaljplaneförslaget har anpassats så att det är möjligt att bygga den sortens hus som fastighetsägaren själv har föreslagit, nämligen tvåvåningshus med inredd vind och putsad träfasad.

Grannar ska få säga sitt
Om byggnads- och miljönämnden säger ja till detaljplaneförslaget kommer det att gå ut på samråd så att bland annat grannar och olika myndigheter kan yttra sig över det. Det slutgiltiga beslutet kommer tidigast i juni.
När byggnads- och miljönämnden diskuterar Klintbergska tomten på onsdag är det tredje gången sedan i november som man diskuterar samma ärende. I november bestämde nämnden att det skulle byggas två hus på tomten, ett där det gamla huset låg och ett närmare gatan.
I januari revs det beslutet upp, sedan fastighetsägaren hotat med att låta tomten förbli en rivningstomt.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons