Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre personer skulle mördas

Den 40-årige före detta OG-ledaren misstänks ha planerat att ta livet av tre personer.
Polisen utesluter inte att fler personer i det kriminella gänget kan komma att utredas.
– Självklart är hela organisationen intressant, säger utredaren Christer Löw.

Annons

Innan den 40-årige mannen greps av polisen hade han varit mycket uppmärksammad i media eftersom han hoppat av som ledare för det kriminella gänget Original Gangsters, OG, avdelning i Gävle och Stockholm. 40-åringen förklarade att han lämnade gänget eftersom han inte ville att socialtjänsten skulle flytta på den 18-åring som placerats hemma hos honom.

Han berättade om detta i flera tidningar och ställde också upp i ett debattprogram i TV4 med namn och bild. Om det var det som gjorde att han anmäldes av fyra personer vill polisen inte avslöja. Han greps dock endast två dagar efter sitt tv-framträdande.

40-åringen har suttit häktad sedan dess och polisens utredning börjar nu bli klar. Enligt Christer Löw på polisens rotel för grova brott kommer 40-åringen förmodligen att åtalas nästa fredag. Han är misstänkt för stämpling till mord, vilket innebär att han ska ha planerat eller ha anlitat någon till att genomföra morden.

Enligt polisen är det tre personer som är bosatta i Stockholmsområdet som 40-åringen ska ha haft för avsikt att ta livet av. 40-åringen är också misstänkt för att ha försökt utöva utpressning mot en fjärde person i Stockholmstrakten. Enligt 40-åringens advokat Kaj Axlund nekar han fortfarande till att han har haft något med mordplanerna och utpressningen att göra.

Att brotten ska ha begåtts då mannen var medlem i OG verkar det inte längre råda någon som helst tvekan om. Enligt polisen är det fortfarande bara 40-åringen som är misstänkt för brott i utredningen. Men när åtalet väl har väckts är det inte uteslutet att fler gängmedlemmar kan komma att utredas för brott.

– Först och främst ska vi bli klara med den här utredningen. Sedan får vi ta och titta på om det går att komma vidare mot andra personer. Givetvis är det så att hela organisationen blir intressant när en sådan här sak händer, säger Christer Löw.

40-åringen har erkänt innehav av en mindre mängd dopningsmedel, 700 liter hembränd sprit och mäsk och en skarpladdad revolver som hittades i hans hem i samband med polisens husrannsakan.

Mer läsning

Annons