Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Treffpunkt på julafton

/
  • Ungdomar som av olika anledningar inte firar jul kommer att kunna tillbringa julafton på Treffen.
  • Daniel Mouloua och Lina Tillman tänker fira julafton med sina familjer. Men de tycker att det är bra att gården är öppen och de vet att flera tänker komma.

För första gången håller fritidsgården Treffen öppet också på julafton. Och fritidsledarna vet redan att många tänker komma.

Annons

– Jag tror säkert att det kommer femtio ungdomar. Kommer det bara fem vet jag ändå att det har varit nyttigt för dem och värt allting, säger Jens Brodin, föreståndare på Treffen.

Fritidsgården försöker hålla öppet alla storhelger så långt det bara går och har också i flera år haft nyårsfirande, med lyckat resultat.

– Det har alltid varit en kanonkväll, säger Jens Brodin.

Men på julaftonen har gården varit stängd. I år har IK Sätra som driver gården utlovat en extra satsning på integrationsfrågorna och de svenska jultraditionerna är inte självklara för alla ungdomar som brukar hålla till på Treffen.

– Många vet inte ens vad julafton är, säger Jens Brodin.

Och för de ungdomar som är uppvuxna med julfirande kan det också finnas behov av en träffpunkt just på själva julafton. Barn till ensamstående föräldrar, som jobbar på julafton, eller ungdomar som vill komma bort från en stökig hemmiljö, ska kunna hitta en bra samvaro också på årets största helgdag.

Gården har sökt bidrag från Kultur & Fritid för att kunna hålla öppet på storhelgerna och har också fått 20 000 kronor för att kunna genomföra bland annat jul- och nyårsfirande på Treffen.

Nu kommer gården att vara öppen från klockan fem på eftermiddagen till klockan elva på kvällen. Två anställda kommer att vara på plats under kvällen, men Jens Brodin räknar med att flera helglediga fritidsledare också dyker upp.

– Våra svenska ungdomar har gjort ischoklad och knäck, säger Jens Brodin, och utlovar ett julbord som mer liknar ett dessertbord. Lilla julafton har gården redan firat med 40 ungdomar närvarande. Då var julskinkan utbytt mot olika kycklingrätter, eftersom gården har många ungdomar med muslimska traditioner.

Mer läsning

Annons