Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trix söker 65-åring

/
  • Eftersök kallar polisen jakten på försvunna personer. Trix, egentligen tränad narkotikahund, söker i cirklar kring husse Ingemar Hagelin. På kalhygget hittade man ett kranium. Hoppet för de anhöriga har slocknat. Man söker ändå, för att familjen ska få begrava den saknade. Foto: GUN WIGH

GÄVLE Vid lunchtid tisdagen den 28 oktober gav hundpatrullerna upp. Då hade man inte funnit fler kroppsdelar på kalhygget. Fyndet av ett kranium veckan före är enda hoppet att identifiera den försvunne.

Annons
- Jag tror aldrig vi haft så många försvinnanden som nu, säger Ingemar Hagelin, chef för Gävlepolisens hundenhet.
Nio dagar tidigare, den 17 oktober, gick en älgjägare och hans hund över ett kalhygge två kilometer utanför södra Åbyggeby. Jägaren märkte snart på sin hund att den funnit något. Det visade sig vara ett kranium.
En specialutbildad, så kallad kriminalsökhund befann sig i området på grund av spaningarna efter en nyligen saknad 65-årig man. Förare och hund kallades till platsen, men fann inget.
Polisen bestämde sig för att göra ett nytt försök vid första lämpliga tillfälle. Under natten till tisdagen i förra veckan kom det litet nederbörd. Snö dämpar vittringen, så förhållandena var goda.

Fyra förare, GPS-utrustade och med varsin hund, studerade kartblad över geografin kring fyndplatsen. Sedan gick man på linje genom området. Snötäcket var tunt och barmarken lyste igenom.
Efter några timmar hade hundförarna sökt av det några kvadratkilometer stora området. Utan att ens hitta kläderna.
Förklaringen är att vilda djur, den naturliga nedbrytningen av kroppen och att kläderna multnar, inte lämnar några spår efter sig. Ingemar Hagelin, som har lång erfarenhet, känner till flera tillfällen när man bara funnit kraniet efter en människa.

Därmed återstår ett hopp för de anhöriga. Att rättsläkarstationen i Uppsala via en DNA-bestämning ska kunna lämna besked om identiteten.
- Vi kommer att ta vävnadsprover för DNA som skickas till genetiska avdelningen i Linköping, säger Lars Eriksson, rättsläkare.
Processen tar längre tid än den vanligare så kallade odontologiska undersökningen, helt enkelt att man jämför med tandkort. Ändå har DNA-tekniken utvecklats så att analysen tar en knapp månad mot som förr, flera månader i anspråk.
Ingemar Hagelins treåriga schäfer Trix, egentligen utbildad narkotikahund, hade ingen framgång. Unghunden är livlig men håller sig i närheten av husse. Det är dags att åka.
- Det är en riktig arbetsmyra, säger ägaren stolt, innan Volvon försvinner på skogsvägen.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons