Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trög start för motion på recept

GÄVLEBrynäs hälsocentral är bäst på att ordinera motion.

Annons
På tre månader har 70 patienter fått rådet att röra på sig i stället för att äta medicin.
Men i övrigt har inte motion på recept blivit någon succé.
Många av västvärldens vanligaste sjukdomar går att förebygga och behandla med hjälp av fysisk aktivitet.
Trots det rör tre fjärdedelar av Sveriges befolkning på sig för lite. Nu ska receptbelagd motion råda bot på problemet.
- Inaktivitet är ett större problem än rökning i dagens västvärld, säger Regina Bendrik.
Hon arbetar för landstingets räkning med att få in det nya arbetssättet med receptbelagd motion på länssjukhuset och hälsocentraler i Gästrikland.
- Sjukvårdens redskap är den här boken, säger Regina Bedrik och håller upp FYSS-boken.
FYSS står för Fysisk aktivitet som Sjukdomsförebyggande och Sjukdomsbehandling. I boken finns drygt 30 olika sjukdomstillstånd uppräknade där man veta att motion påverkar livskvaliteten. Diabetes, Parkinsons, cancer, astma och hjärtsvikt är bara några av exemplen.
- Om patienterna både får muntlig och skriftlig information är chansen att patienten börjar motionera dubbelt så stor, säger Regina Bedrik.

Ingen flygande start
I Gästrikland har möjligheten att skriva ut motion på recept funnit i ungefär ett år. Men starten inte varit direkt flygande.
- Det har gått trögt får man säga. Den här FYSS-bokens kapitel har lagts ut på nätet allt eftersom de blivit klara under de senaste två åren. Så läkarna har fått jobba med halvfärdigt material, säger Regina Bendrik.
Nu när boken är färdigställd och upptryckt hoppas hon att fler läkare, sjukgymnaster och distriktssköterskor ska börja använda den oftare i sitt arbete.
- Att föra in nya arbetsmetoder i vården tar tid. Men en hälsocentraler har kommit i gång väldigt bra och det är Brynäs. Där har man skrivit ut 70 recept på tre månader och det är betydligt fler än på andra ställen.

Simning eller badminton
Mer positiva till att ordineras exempelvis promenader eller innebandy av doktorn verkar patienterna vara. Det visar en enkätundersökning som genomförts på en hälsocentral i Gästrikland.
- Majoriteten ville få råd om levnadsvanor när de besökte hälsocentralen. Och cirka 85 procent ville ha råd om just fysik aktivitet, säger sjukgymnast Malin Folkesson som genomfört undersökningen.
För vårdpersonalen gäller det därför att hitta en motionsform som passar patienten. Det kan röra sig om allt från simning till badminton och lite motion är alltid bättre än ingen alls.
- Fysisk aktivitet är rena dundermedicinen, säger Regina Bedrik.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se


Foto: LASSE HALVARSSON
Förespråkar motion. Malin Folkesson och Regina Bendrik jobbar för att få både läkare och patienter att inse fördelarna med att använda fysisk aktivitet som medicin. Drygt 30 minuters motion om dagen räcker för att det ska ge betydande resultat.

Mer läsning

Annons