Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots alla tips förblir han en gåta

/

Vem som hittades i vattnet vid T-udden verkar förbli en gåta.
Inom kort jordfästs den oidentifierade mannen.
– Men om någon anhörig hör av sig i efterhand kan vi identifiera honom eftersom vi har hans DNA, säger polisen Kalju Poltrago.

Annons

För två år sedan gjorde en paddlare den morbida upptäckten i en vassrugge vid T-udden i Gävlebukten.

I vattnet låg en illa medgången kropp och flöt vilket fick paddlaren att genast ringa SOS.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde dra in kroppen till land. Att ett brott låg bakom mannens död uteslöts snabbt eftersom han inte hade några skador.

Den dagen, fredagen den 17 november 2006, inleddes den fruktlösa jakten på mannens identitet.

Ett arbete som nu har pågått i över två år och som förundersökningsledaren Kalju Poltrago tvingas lägga bakom sig trots att det innebär att mannen kommer att begravas som okänd.

Ingen kan klandra Poltrago och Gävlepolisen för att de inte har försökt att lösa gåtan. De kunde snabbt konstatera att mannen saknade identitetshandlingar. Nästa steg i jakten på ett namn blev att gå igenom de män som anmälts som försvunna i Gävleorådet.

– Men han stämde inte in på någon av de som saknades i Gästrikland, säger Kalju Poltrago.

Eftersökningsområdet vidgades därför till hela Sverige och TV 3-programmet Efterlyst kontaktades. När inslaget sänts kom det in en hel del tips. Personer från Kiruna i norr till Malmö i söder ringde i hopp om att mannen kunde vara deras försvunne släkting.

– Men vi kunde avfärda samtliga 35 tips som kom in, säger Kalju Poltrago.

Den tre centimeter långa titanplattan som satt inskruvad i mannens kranium gav polisen vissa förhoppningar men även det spåret blev en återvändsgränd. Att döma av tjockleken på plattan kunde läkarna på Gävle sjukhus säga att den inte opererats in i Gävle.

De kunde också säga att operationen gjorts i början av 90-talet.

– Men det nummer som fanns instansat i plattan gick inte att söka på eftersom det inte finns något sådant register i den svenska sjukvården, säger Kalju Poltrago.

De uppgifter som polisen har om mannen har också jämförts med de 700 personer som anmälts som försvunna av Migrationsverket.

– Vi jämförde kön, längd och ålder men ingen av dem stämde överens med signalementet, säger Kalju Poltrago.

Han har också talat med experterna på Rikskriminalpolisen om att ta fram en fantombild utifrån mannens kranium.

– Men de ansåg att det var utsiktslöst eftersom kroppen var så illa åtgången. Bilden skulle inte bli realistisk, säger han.

Det finns en outnyttjad möjlighet som inte har genomförts.

Mannens DNA har inte körts i polisens register för brottslingar.

– Men mannen är inte misstänkt för ett brott och inget tyder på att han inte dog en naturlig död. Då kan vi inte göra en sådan koll eftersom lagstiftningen ser ut som den gör, säger Kalju Poltrago uppgivet.

När gravsättningen kommer att äga rum och på vilken begravningsplats han ska jordfästas är ännu inte bestämt. Det är socialtjänsten i Gävle som kommer att arrangera ceremonin och stå för kostnaden.

Även om mannen begravs som okänd finns det fortfarande en möjlighet att han kan identifieras.

– Vi kommer att ha kvar hans tandstatus och DNA i 25 år, säger Kalju Poltrago.

Mer läsning

Annons