Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggve Emstedt tar strid motMigrationsverket

Advokat Tryggve Emstedt har bett Advokatsamfundet och Justitiekanslern, JK, att titta på Migrationsverkets agerande. Han får stöd av Asylkommittén.
Verket överväger att sluta utse honom till ombud för asylsökande.

Annons

Som GD berättade i lördagstidningen överväger Migrationsverket att inte längre förordna Tryggve Emstedt som ombud för asylsökande och säga upp honom från de uppdrag han har i dag.

De pekar på flera händelser som skäl, bland annat att han felaktigt gett beskedet att en familj fått uppehållstillstånd, något Advokatsamfundet kritiserat, och att han skickat in avgörande handlingar för sent.

Tryggve Emstedt säger att han bett om ursäkt för det felaktiga beskedet, som berodde på förväxlade fax, och beskriver övrig kritik som trams och för kortfattat beskriven för att kunna bemötas.

Han ser verkets agerande som ett svar på den hårda kritik som han vid flera tillfällen riktat mot det, något verket förnekar.

– Därför vill jag att Advokatsamfundet tycker till om det här och kommer med ett yttrande för hela kårens räkning. Vem är det nästa gång? Det blir oro bland de som håller på. Man ska se till sina klienter och inte hålla sig väl med Migrationsverket.

Han har skrivit till verkets generaldirektör och vill också att JK ska titta på verkets agerande.

– Jag räknar med att föra skadeståndstalan mot Migrationsverket när det här är klart.

Han funderar även på att stämma verket för olaga diskriminering och diskuterar brevledes frågan om han får färre förordnaden, något han tycker verket förhalar svar på hans frågor om.

Asylkommittén i länet stöder sin vice ordförande. Sekreterare Ingrid Thyr anser att det handlar om att verket är stört av Tryggve Emstedts kritik. Han är engagerad och erfaren och hör inte till de oskickliga ombud utan kunskap om asylrätt som verket säger sig vilja stoppa.

– Det är skenheligt att använda det för att svartlista Tryggve Emstedt, säger Ingrid Thyr.

Hittills har Migrationsverket slutat att förordna elva jurister på grund av att man anser dem olämpliga.

Svarstiden för Tryggve Emstedt går ut på måndag, men han har redan svarat. När Migrationsverket fattar beslut är inte bestämt.

Mer läsning

Annons