Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare sparförslag i vården

GÄVLENya tuffare sparförslag för sjukhusen i Gävle och Hudiksvall är att vänta från de tjänstemän som utreder länets specialistvård.

Annons
- Vi har fått en tydlig signal från politikerna om att vi inte behöver vara överdrivet återhållsamma, säger projektledare Carl-Åke Elmersjö.
När det preliminära resultatet av Dela-fördela-utredningen presenterades vid landstingsfullmäktiges möte i Bollnäs i torsdags blev reaktionen häftig. Flera politiker dömde ut de förslag som redovisades och anklagade i kraftfulla ordalag utredarna för att ha varit för snälla mot sjukhusen i Gävle och Hudiksvall.
Carl-Åke Elmersjö menar att reaktionen delvis bygger på missförstånd när det gäller utredningens inriktning. Uppdraget var från början att se över fördelningen av vård mellan Gävle och Hudiksvall. Sedan tillkom ett sparbeting på 75 miljoner kronor och det tvingade utredarna att även granska andra områden inom sjukvården.
- Den här distinktionen gick väl inte riktigt fram i vår redovisning, säger Carl-Åke Elmersjö.

Politisk bedömning
Hårdast kritiserat blev förslaget att stänga specialistmottagningarna i Sandviken, Ljusdal och Söderhamn. Men det kommer inte att dras tillbaka.
- Nej, vi står för det och kommer att ha med det i slutrapporten. Sedan blir det en politisk bedömning om det ska genomföras, säger Carl-Åke Elmersjö.
Flera andra landsting, bland andra Västmanland, har valt att spara just på den här typen av närsjukvård, framhåller han.

Konsensus målet
När det gäller länssjukvården är skarpare åtgärder att vänta än vad som hittills redovisats. Utredarna kommer att gå fram med förslag som de tänkt lägga åt sidan eftersom det rått oenighet kring dem i utredningsgruppen.
Utredningen har hittills varit processinriktad och målet har varit att uppnå konsensus. Att lägga förslag som inte har förankring hos de anställda, det vill säga hos dem som ska genomföra dem, är sällan framgångsrikt, menar Carl-Åke Elmersjö.
- Men den principen kanske vi får tumma på nu. Politikerna har tydligt deklarerat sin vilja.
Carl-Åke Elmersjö vidhåller att det är svårt att hitta motiv för ytterligare stora neddragningar vid sjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Den länsspeciella vården är inte dyrare här än i andra län, menar han.
Utredningen ska presentera sin slutrapport senast i början av november.

Mer läsning

Annons