Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare väg förblivande yrkesförare

Längre utbildning och mer fortbildning ska höja statusen på föraryrket.
Samtidigt finns risken att de ökade kraven leder till att färre unga vill blir yrkesförare, tror Bernt Jonsson, vd för Hassela Skogsentreprenad.

Annons

I går samlades åkare från hela länet på Scandic Väst för att lära sig mer om de nya kraven som träder i kraft den 10 september i år. Ursprungligen kommer direktiven från EU och har nu blivit en del av svensk lag.

– Syftet är att höja utbildningsnivån och förbättra trafiksäkerheten och miljön. Vi hoppas också att statushöjningen leder till att fler vill bli yrkeschaufförer, säger Caj Luoma, utbildningschef på samarbetsorganisationen Transportgruppen.

En av nyheterna är att alla förare av tung lastbil måste skaffa sig 35 timmars fortbildning under en femårsperiod.

Tröskeln in i yrket höjs också. Förutom körkort som kan kosta uppemot 30 000 kronor krävs 280 timmars utbildning för personer under 21 år och 140 timmar för övriga.

– Kunskap är inte tung att bära. Men risken är att det blir svindyrt för ungdomar som måste bekosta utbildningen på egen hand. Om de inte har råd kan det nya regelverket leda till förarbrist, säger Bernt Jonsson.

Han är vd för Hassela Skogsentreprenad som har 23 anställda. Tre-fyra av dem transporterar skogsmaskiner på vägarna och berörs av utbildningskraven.

Enligt lagen är det upp till varje chaufför att skaffa sig den utbildning som krävs för att få det nya yrkeskompetensbeviset. Om beviset saknas kan både föraren och företaget som har anlitat föraren dömas till böter.

– Även om ansvaret ligger på den enskilde kan jag tänka mig att det i praktiken blir arbetsgivaren som finansierar fortbildningen för de anställda. De ungdomar som går fordonsutbildning på gymnasiet blir fullfjädrade yrkesförare, de får både körkort och grundutbildningen. Men de som skaffa grundutbildningen på annat sätt får stå för kostnaden själva, säger Caj Luoma på Transportgruppen.

Mer läsning

Annons