Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen ner för den rankingen

GÄVLE Gävleborg har fortfarande landets näst högsta arbetslöshet men avståndet till ettan Norrbotten minskar. I januari var 9,7 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år antingen arbetslös eller sysselsatt i arbetsmarknadspolitiska program.

Annons
- Om vi är etta eller tvåa i den statistiken kanske inte är det viktigaste. Vi är i fel ände, säger länsarbetsdirektören Jan-Olof Dahlgren.

I Gävleborg ökar arbetslösheten dessutom mer än i de län som ligger närmast efter i statistiken. Länet förstärker sin plats som en region med landets näst högsta arbetslöshet och med landets högsta ungdomsarbetslöshet.
Någon entydig förklaring har inte Jan-Olof Dahlgren. Men Gävleborgs stora andel tillverkningsindustri spelar en roll, liksom att i stort sett alla kommuner och landstinget är mitt uppe i besparingsdiskussioner. Det gör att de offentliga arbetsgivarna dröjer med att anställa till exempel vårdpersonal, trots att behovet är stort.
- Det ser vi i de överläggningar vi har med kommunerna, säger Jan-Olof Dahlgren.

En annan skillnad mellan Gävleborg och andra län är att residensstaden inte fungerar som motor. I Gävle var mer än tio procent arbetslösa eller deltog i program i januari. Bara Söderhamn hade en högre arbetslöshet av de övriga kommunerna i länet.
- Det är allvarligt. Där skiljer vi oss från andra län, säger Jan-Olof Dahlgren.
Den enda positiva signalen under början av året är att bemanningsföretagen aviserar en ökning av antalet anställda de närmaste månaderna.
Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons