Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen ner för stängning av öronvården

GÄVLE Förslaget att stänga den slutna öron-, näs- och halssjukvården i Gävle innebär klara försämringar för patienterna.

Annons
Det anser Lars-Göran Holtby, verksamhetschef vid öron-, näs- och halskliniken, länssjukhuset i Gävle.
- Om verksamheten ska koncentreras till ett sjukhus i länet bör det vara till Gävle, det är vi eniga om inom professionen, säger han.
Det är landstingets specialistvårdsutredning Dela-fördela som kommit fram till att den slutna öron-, näs- och halssjukvården i länet bör centraliseras till Hudiksvalls sjukhus. Det skulle spara tre miljoner kronor och stärka sjukhusets möjligheter att överleva.

Men den medicinska samrådsgrupp som finns inom länets öron-, näs- och halssjukvård och som består av personer både från Gävle och Hudiksvall gör tummen ned. Gruppen har i utredningen förordat att båda klinikerna behålls.
Om bara en av klinikerna ska vara kvar måste det bli Gävle, anser gruppen. Det som talar för Gävle är att det på länssjukhuset finns käkkirurger och onkologer.
Vid ansiktsfrakturer samarbetar öronspecialisterna med käkkirurgerna, vid tumörer med onkologerna.
En koncentration till Hudiksvall innebär längre avstånd för patienterna utan att vårdkvaliteten förbättras. Utan slutenvård i Gävle skulle länssjukhuset också förlora möjligheten att utbilda nya öronspecialister. utredningen föreslås vidare en förändring av öronspecialisternas jourtjänst.

I dag har läkarna beredskap i hemmet som innebär att de vid behov ska inställa sig på sjukhuset inom en halvtimme. Utredningen tycker att det räcker att läkarna inställer sig inom två timmar.
Det skulle komma att ta två timmar innan patienter med akuta tillstånd, till exempel kraftig näsblödning eller andningshinder, skulle komma under specialistvård, enligt Lars-Göran Holtby.
- Det är inte alls bra medicinskt. Och man kan föreställa sig vad patienterna kommer att tycka, säger han.
Öron- näs- och halskliniken i Gävle disponerar i dag 6,5 vårdplatser och har sju specialistläkare. Här vårdas årligen cirka 700 patienter. Om utredningsförslaget genomförs blir endast mottagningsverksamheten kvar.
Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons