Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelbygge påverkar trafiken

/
  • Christer Asp visar hur trafiken ska ledas om under tunnelbygget.
  • Trafiken leds om under bygget av den nya gång- och cykeltunneln under riksväg 80 mellan Valbos båda köpcentrum. Tunnelbygget startar i dag.
  • Mikael Dahlberg skyltar om inför tunnelbygget. Trafiken kommer att ledas om under arbetet.

Nu är bygget av gång- och cykeltunneln mellan Valbos gamla och nya köpis igång.
Under tiden leds trafiken om och bilisterna får köra långsammare.

Annons

Det nya affärsområdet söder om riksväg 80 håller på att växa fram och de första butikerna har redan öppnat. Den som vill promenera eller cykla mellan köpladorna på båda sidor om riksväg 80 ska kunna göra det i en sju meter bred tunnel. I går var det byggstart.

– Det som är problemet är trafiken, säger Christer Asp, platschef på Peab.

Fler bilar passerar tunnelbygget än som kör förbi Gävle på E4:an konstaterar han. Tunnelbygget kommer att delas upp i etapper, då trafiken leds om och hastigheten sänks.

Den första delen, under påfarten till riksväg 80 mot Gävle, började vägbyggarna med i går. Bilarna får köra in på riksväg 80 på en tillfällig påfart intill den ordinarie och bilisterna som redan kör på vägen får hålla sig i vänster körfält.

När den tunneldelen är klar blir det en liknande trafikomläggning medan tunneln byggs under avfarten från Gävle och riksväg 80 in till Valbo.

När tunneldelen under riksväg 80 byggs görs det i en körriktning i taget. Under byggtiden får trafiken mötas på den andra sidan mitträcket.

Tunnelbygget har slutdatum i höst, men Christer Asp säger att de har som mål att vara klara redan till semestrarna. Slutdatum är satt för att de ska vara på den säkra sidan.

– Man vet aldrig vad som kan hända när man börjar gräva.

Mer läsning

Annons