Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turné ska reparera förtroendet för Skandia

/
  • Bengt-Åke Fagerman, vice VD på Skandia Liv, reser land och rike kring för att återupprätta förtroendet för bolaget. - Förtroendet har fått sig en ordentlig törn, men spararna kan känna sig trygga. Skandia Livs vice VD, Bengt-Åke Fagerman, försäkrade att skandalerna i Skandia bara till en liten del påverkar kundernas pensionssparande. Foto:LASSE HALVARSSON

GÄVLE - Man blir förbannad och vill se blod. Hur ska ni åstadkomma det, så att jag vill fortsätta spara i Skandia.
En hämndlysten kund hos Skandia Liv ställde frågan när bolagets ledning i går mötte ett hundratal sparare på Estraden i Gävle.

Annons
- Jag vet inte om vi kan klara just det, men visar det sig att spararna har lidit skada av det som har hänt, kommer vi att kräva kompensation, sa Skandia Livs vice VD, Bengt Åke Fagerman.
Bolagets ledning genomför just nu en mötesturné runt om i landet i försöken att återupprätta förtroendet för livbolaget. Enligt Bengt-Åke Fagerman kommer det att ta tid, men han är övertygad om att det går.

Att Skandia Liv kämpar i uppförsbacke bekräftades på nytt i går. Under mötets tvingades ledningen presentera ytterligare en skandal, ett hemligt bonusavtal värt sex miljoner kronor, som ledde till att en tidigare Skandiachef fått sparken.
- Det är givetvis ytterligare en tråkig historia, sa Malin Björkmo från Skandia Livs ledning.
Men hon betonade att livspararna inte skulle drabbas av detta. Och budskapet från ledningen var genomgående att skandalerna i Skandialedningen i ganska liten utsträckning berör spararna i Skandia Liv.
Skandia Liv har i likhet med alla andra livbolag drabbats av raset på aktiemarknaden, det är därför som bolaget tvingas sänka utbetalningarna.
Men någon finansiell kris befinner sig inte livbolaget i och enligt Bengt-Åke Fagerman har Skandia Liv ökat sin marknadsandel bland livspararna.
Ledningen fick frågan hur renoveringarna av lyxlägenheter kunde tillåtas och Bengt Åke Fagerman konstaterade att de aldrig borde ha genomförts. Att Skandialedningen drabbades av fartblindhet trodde han kanske hade att göra med att Skandia under de senaste decennierna alltmer blivit en internationell koncern, verksam i länder där affärskulturen är annorlunda.
- Jag tror att det påverkade en del personer, sa Bengt-Åke Fagerman.

Det misstänkta fusket med lägenhetsrenoveringarna har i ett fall kostat Skandia Liv 2-4 miljoner kronor.
- Det kommer vi att kräva tillbaka av moderbolaget, sa Bengt-Åke Fagerman.
De andra tveksamma affärer som genomförts, försäljningen av kapitalförvaltningen till Den Norske Bank, köpet av Skandias huvudkontor i Stockholm och satsningen på att starta den nya Coopbanken, är fortfarande under utredning.
- Vi har inte fått alla papper på bordet. När vi får det kommer Skandia Livs styrelse att ta ställning till hur vi ska gå vidare, sa Bengt-Åke Fagerman.
Han fick frågan om man verkligen ska fortsätta att spara i Skandia Liv och svarade inte oväntat att det ska man göra. Men man ska kanske inte ha de förväntningar som byggdes upp hos många på 80-talet, när de insatta pensionspengarna växte med rekordfart.

Sven-Olof Ekman

Mer läsning

Annons