Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen tågade mot krig i Irak

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM\nMånga gick med. Det är säkert 20 år sedan som ett demonstrationståg i Gävle samlade så många deltagare. EU-parlamentarikern Inger Schörling gick i första ledet och hjälpte till att bära banderollen med huvudbudskapet.

GÄVLE
Så många har säkert inte gått i ett demonstrationståg i stan på åtminstone 20 år. Den reflektionen var given vid lördagens fredsmanifestation. Närmare tusen personer tågade mellan Södermalmstorg och Stortorget.

Annons
- En humanitär, politisk, diplomatisk och strategisk katastrof.
Så ser EU-parlamentarikern Inger Schörling, miljöpartiet, ett krig mot Irak. Hon ingick i en delegation på 32 EU-parlamentariker som precis kommit hem från Irak.
Hon berättade från scenen på Stortorget om ett land och en befolkning i djup misär efter tolv års förödande FN-sanktioner.
Tanken var att försvaga Saddam Hussein och hans diktatur. Enligt Schörling har istället sanktionerna spelat diktatorn i händerna.

"Humanitär katastrof"
Hon berättade om ett Bagdad med sex miljoner invånare där det stora flertalet är beroende av ransoneringsprogrammet för att få mat. Och ett totalt eftersatt underhåll av vatten- och avloppsnät. Om bomber börjar falla över staden kommer vatten- och avloppsnätet att rasa ihop fullständigt med allt vad det skulle medföra av epidemier.
- Ett krig mot Irak blir en fullständig humanitär katastrof, sa Inger Schörling.
EU-parlamentarikerna som besökte Irak reser till Washington 3 mars i ansträngningarna att hindra det hotande kriget.
- Kan det inte vara för sent då, undrade jag i ett samtal efter torgmötet.
- Det tror jag inte. Det pratas väldigt mycket nu om mitten av mars, svarade Schörling och lade till en mycket personlig reflektion:
- Jag blir rosenrasande och frågar mig vad det är som håller på att ske. Civilisationens vagga stod i Irak. Civilisationen där är 7 000 år och världens första universitet fanns i Bagdad.

Skanderade slagord
Många gävlebor som sannolikt aldrig gått i en demonstration tidigare ställde upp den här gången. Och skanderade slagord tillsammans med andra mycket vanare demonstranter.
"Nej till krig. Nej till diktatur. Saddam och Bush i samma bur" och "Inget svenskt stöd till bomber krig och död" är två exempel.
Ett av de mer kända ansiktena vid samlingen på Södermalmstorg var artisten Tomas di Leva.
Han gjorde en kort paus i en inspelning för att krama om sin fru och son som deltog i tåget. Själv hade han inte tid att gå med.
- Himla bra, sa han om den stora uppslutningen.
- Det är pinsamt att se hur stora män beter sig, sa han också med adress till i första hand George Bush och Tony Blair.
- Det här är en dag för fred och en dag för demokrati. Vi har också samlats för att påverka Sveriges och andra länders regeringar och de värsta krigshetsarna Bush och Blair, sa vänsterpartiets Ulla Andersson som höll i torgmötet.
Bland dem som tog till orda från scenen var irakiern Seyitxan Anter. Han hävdade att ett kommande krig mot Irak är olagligt.

"Nu räcker det"
- Det har inget stöd varken i folkrätten eller FN:s stadgar, sa han och slog fast att Irak inte har angripit någon.
- Nu räcker det. Gott folk, låt er inte luras, var hans slutord.
Nybildade Gävlenätverket mot krig stod bakom manifestationen.

Mer läsning

Annons