Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ask ser stor utmaning

/

Stulna identiteter, virtuella våldtäkter och förtal på internet. Det var några av ämnena som justitieminister Beatrice Ask ville diskutera med eleverna under sitt besök på Borgarskolan.
– Vi har en del stora utmaningar när det gäller brott på internet, säger hon.

Annons

Justitieminister Beatrice Ask, M, dök på måndagen upp i Gävle för träffa elever som läser ekonomiprogrammet med inriktning juridik.

– Vi behöver fler som intresserar sig för juridiska frågor, konstaterar hon.

Själv var hon mest intresserad av att diskutera brott på internet, ett område där lagstiftningen till viss mån släpar efter.

– Vi tyckte att Sverige låg i framkant när vi lagstiftade kring grooming. Det var tre år sedan nu men tillvägagångssättet har redan förändrats. Lagstiftningen kommer aldrig att bli färdig eftersom samhället ändras hela tiden. Det gör mitt jobb spännande.

När sistaårseleven Izabella Sjödin berättade att hon vill skriva sitt specialarbete om trafficking var Betarice Ask snabbt att komma med tips om tänkbara intervjupersoner och infallsvinklar:

– Vår sexköpslagstiftningen har diskuterats av och till, men man bedömer att Sverige är en mindre intressant marknad just på grund av att vi har tuffare regler.

Samma förmiddag hade skolans runt 870 elever röstat i ett skolval arrangerat av elever i årskurs tre.

Syftet med skolvalen är att ge ungdomar en chans att reflektera politiskt och ta ställning. Hela proceduren efterliknar ett riktigt riksdagsval, med den stora skillnaden att resultatet inte räknas.

I år är det rekordmånga skolor runt om i landet som anmält sig (se faktaruta). Borgarskolans runt 870 elever gick till valurnorna under måndagen.

– Förra veckan hade vi två stora debatter på skolan ungdomspolitiker från alla riksdagspartier. De debatterade bland annat skola och invandring, säger Richard Ullström, en av samhällseleverna som arrangerar hela valet.

Mer läsning