Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv gav inte hela sanningen

/
  • Arkivbild I hetluften. Hjördis Flodström Nilsson anklagar Janne Josefsson för att han inte redovisade hela sanningen i

GÄVLESocialdirektör Hjördis Flodström Nilsson stack ut hakan rejält när hon i en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserade Uppdrag gransknings reporter Janne Josefsson.

Annons
Debattartikeln handlar om det uppmärksammade fallet med ett omhändertaget barn i Oskarshamn.
- Jag är en kamikazepilot som ger mig på honom. Men det känns bra att jag skrev artikeln, säger Hjördis Flodström Nilsson.

30 års erfarenhet
Hon har arbetat inom socialtjänsten i 30 år och varit expert i såväl länsrätt som kammarrätt. Hon är även känd inom området bland annat genom en rad föreläsningar och rapporter samt för att hon undervisat jurister på Domstolsverket i ämnet LVU (lagen om vård av unga). Därför blev hon också uppringd av Uppdrag granskning för en tid sedan.
- De ville ha en bedömning av ett psykologintyg om det var rätt eller fel. Jag såg direkt att det var enkelt. Inget rättsövergrepp hade begåtts. Men det kom inte med i programmet.
Programmet sändes i tisdags. Dagen efter, i onsdags, medverkade Hjördis Flodström Nilsson i programmet Debatt.
- Jag såg Uppdrag granskning. Det var ett oerhört starkt program. Jag blev fysiskt illamående men kände att här var en hund begraven. Då visste jag inte att det var samma ärende som skulle diskuteras i debattprogrammet.

Drevet gick
Hjördis Flodström Nilsson hade fått veta att programmet Debatt inte skulle diskutera det enskilda ärendet utan bara i allmänna termer.
- Men under dagen gick drevet och jag var med i Ekot klockan fem.
Uppdrag granskning rörde upp många heta känslor. Oskarshamns kommun fick ta emot mänger med telefonsamtal från arga tittare. Några av dem framförde även hot mot de socialarbetare som tagit beslutet om LVU. Hjördis Flodström Nilsson var den ende som offentligt kritiserade inslaget i Uppdrag granskning och reportern Janne Josefssons metoder.
- Jag har aldrig var med om något liknande. Alla telefoner har ringt. Men det har varit positiva reaktioner. En del har tackat för att jag reagerat, någon har till och med använt ord som "hjälte". Men jag har inte ställt upp för Oskarshamns kommun utan mot Janne Josefssons journalistik. Det är bedrägeri.

Inte sanningen
Hjördis Flodström Nilsson påpekar att personalen inom socialtjänsten inte kan försvara sig eftersom ärenden av den här typen är belagda med sekretess. Därför får vi heller inte veta sanningen om fallet med det omhändertagna barnet i Oskarshamn.
- Det fanns oerhört mycket starkt i materialet men han tog inte med det. Sekretessen är ett dilemma. Josefsson valde att ta bort viktiga fakta. Man kan närma sig problemet utan att lämna ut familjen och socialtjänsten i Oskarshamn, det trodde jag han förstod. Det här är tragiskt för familjen. Den svåraste situation som finns i socialt arbete är att skilja barn från föräldrarna. Men man har större möjlighet att förklara för föräldrar som inte har ett förståndshandikapp. Oftast ger man stöd till familjen men det är ett frivilligt stöd. Eftersom det är frivilligt kan det bli många avbrott.
Hjördis Flodström Nilsson berättar också att de vanligaste orsakerna till omhändertagande av barn är missbruk av olika slag.
- Missbruk vet alla vad det är. Det är konkret och begripligt. Förståndshandikapp finns i olika grader och är svårare att förstå.

Inte vanligt
Men att barn omhändertas är inte vanligt.
- Av 300-400 anmälningar avskrivs ungefär hälften. Den andra hälften utreds och av dem leder tre-fyra till tvång.
Det Hjördis Flodström Nilsson vänder sig emot är inte mediers granskning av socialtjänsten utan Janne Josefssons metoder.
- Granskning är jätteviktigt men det måste finnas moral, etik och sanning i den.
Att barnet i Oskarshamn omhändertogs har beslutats av länsrätten. Även kammarrätten har prövat fallet men kommit till samma resultat. Regeringsrätten beslutade att inte ta upp fallet till prövning men det omhändertagna barnet kan nu bli ett fall för JO eftersom flera personer anmält ärendet dit.

"Otroliga beskyllningar"
I en intervju igår i svarade journalisten Janne Josefsson på Hjördis Flodström Nilssons kritik.
- Det är otroliga beskyllningar. Vad är det vi inte berättat om? Sådana här insinuationer är ett väldigt lömskt sätt att få svenska folket att tro att vi undanhållit något, sa Janne Josefsson till Expressen.
Han säger också att Hjördis Flodström Nilsson bara var en i raden av alla de människor de pratat med inför programmet och att hon aldrig träffat föräldraparet.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons