Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-torpet - bara fuskjobb?

/
  • Foto: ANNA-KARIN BJÖRNSTRÖM Kritisk. Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie vid Gysinge centrum för byggnadsvård kritiserar program som Sommartorpet och Äntligen hemma. Han tycker att  de fuskar.

GÄVLE/På tråden...Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie som arbetar med varsam restaurering av gamla hus vid Gysinge centrum för byggnadsvård, kritiserar tittarsuccén Sommartorpet.

Annons
Du har kritiserat tv-programmen "Sommartorpet" och "Äntligen hemma" för att deras byggen inte skulle hålla mer än ett par år. Hur har du kommit till den slutsatsen?
- Det syns ju på de material och den teknik de använder. Det är ju bara fusk. Rena kulissbyggena.

Men de som arbetar med programmet är ju vana snickare och inredare. Tror du att de fuskar med flit?
- Nja, man får väl se skillnad på om man jobbar med gamla eller nya hus. Det finns inte så många gamla hus kvar att man kan hålla på med "gör om mig" på vartenda ett. De här TV-underhållarna går in i gamla hus som vore det 70-talsvillor de jobbade med. Av fackmän borde man kräva mycket mer omdöme.

Men om alla skulle vara så noggranna som ni kanske de inte skulle ta sig för att renovera sina gamla torp alls. Är det bättre då att de står och förfaller?
Gamla hus tål att stå utomhus! De är enkelt byggda av material som går att underhålla. Det är de här TV-torpen som kommer att förfalla. För ingen kommer kunna underhålla TV-underhållarnas alla knepiga tekniska lösningar. Men vi vet att det finns ett stort intresse också för varsam renovering. Bara sedan i maj har vi sålt 10 000 exemplar av vår katalog med tips och handledning. Normalt tar vi inte hem mer än 5000 på en säsong.

Du gillar inte Sommartorpets tips till torpsnickarna. Har du något alternativt tips?
- Lyssna på huset i stället. Och tänk efter om du verkligen behöver tilläggsisolera utedasset, som Sommartorpet gjorde i fjol. Vem vill bli sittande i skitlukt som inte längre kan ventileras ut? Jag tycker det är jättekul med torpprogram på TV, men det vore roligare om de fokuserade på själva torpen, istället för att pressa in allt det trendiga ur de senaste internationella inredningsmagasinen.

HANNA JANSSON


Foto: SCANPIX Sommartorpet. På bilden ser vi Ernst Kirchsteiger, Bella Linde och Mathias Alton i Sommartorpet.

Mer läsning

Annons